Oldalak
▼
2015. július 29.
Túrókrémes uborkafalatok
Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes méretű uborka, 6 vékony szelet sonka, 8 dkg tehéntúró, 1-2 evőkanál sajtkrém, só, fehérbors, zöld kapor.
Elkészítése: A túrót villával összetörjük és krémesre kavarjuk a sajtkrémmel. 2 szelet sonkát nagyon apróra vágunk, belekavarjuk a krémbe, sóval és fehér borssal és kevés apróra vágott kaporral ízesítjük. 1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Az uborkát megmossuk és krumplihámozóval vékonyra szeleteljük. Mindegyik szeletet lekenjük a túrókrémmel, óvatosan feltekerjük és lábra állítjuk. A sonka szeleteket hosszában kettőbe tépjük, összecsavarjuk és az uborka falatokra helyezzük. Azonnal tálaljuk. Ne készítsük el csak tálalás előtt, mert az uborka magába szívja a sót és meglágyul.
2015. július 24.
Málnás jégkása
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg málna, 4 teáskanál barna cukor+kevés a díszítéshez, 1/2 citrom.
Elkészítése: A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd villával összetörjük. Beleszorítjuk a citromlevet, rátöltünk 1,2 l vizet, összekavarjuk és 1 órát állni hagyjuk, majd sűrű szitán átszűrjük. Belekavarjuk a cukrot, majd műanyag tárolódobozba töltjük és fagyasztóba tesszük. 20 percenként átkavarjuk és addig fagyasztjuk, míg kásás állaga nem lesz. A poharak szélét vékonyan bekenjük egy citromszelettel és belemártjuk a cukorba, majd belekanalazzuk a jégkását. Feltöltjük kevés szódavízzel, tetejére teszünk pár szem málnát és azonnal tálaljuk.
2015. július 20.
Habos ribizlis kocka
Hozzávalók: 3 tojás, 20 dkg liszt, 10+15 dkg cukor,
12 dkg vaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 1 tasak sütőpor, 2-3
evőkanál gríz, 20 dkg ribizli.
Elkészítése: A tojássárgáját és a puha vajat
kikavarjuk 10 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a sót, a citromhéjat és
összegyúrjuk a sütőporral összevegyített liszttel. Ha szükséges, pár csepp
hideg vizet adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk. 30 percig hidegben tartjuk
majd lisztezett felületen kinyújtuk és közepes méretű tepsibe tesszük. 180
fokon, 10 percig sütjük, majd kivesszük, megszórjuk a grízzel és rákenjük a
ribizlis habot. A habhoz keményre verjük a tojásfehérjét a megmaradt cukorral,
a végén pedig beleforgatjuk a ribizlit és rásimítjuk a tésztára. A sütő hőfokát
lehúzzuk 150 fokra és 20 percig szárítjuk. Ha kihűlt kockákra vágva
tálaljuk.
2015. július 17.
Tojásos lecsó (Shakshuka )
Hozzávalók 2-3 személyre: 1 nagy hagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 piros paprika, 1paradicsomkonzerv, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 5 dkg fetasajt, só, fűszerpaprika, őrölt kömény, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, csíkokra vágjuk és az olajon elkezdjük dinsztelni, majd hozzá adjuk a fokhagymát és a csíkokra vágott paprikát is. Amikor már üvegesre dinsztelődtek, hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, fűszerpaprikát, őrölt köményt, borst, megsózzuk, majd alaposan összekeverjük és 7-8 percig tovább sütjük, A lecsóalapba kis mélyedéseket csinálunk, óvatosan beleütjük a tojásokat, kicsit távolabb egymástól. Tetejüket megsózzuk, rámorzsoljuk a fetasajtot, lefedjük és kb. 5 percig, lassú tűzön sütjük. Mikor megvan, rászórjuk az összetépkedett petrezselyemzöldet és azonnal tálaljuk.
2015. július 16.
Csokoládés-málnás rizspuding
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg rizs, 6 dl
tej, 2 evőkanál étkezési keményítő, 4 evőkanál cukor, 6 dkg 50%-os csokoládé,
25 dkg málna, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só.
Elkészítése: A rizst megmossuk és bő vízben 15
percig főzzük, majd leszűrjük. A rizzsel egy időben 5 dl tejet a cukorral főni
teszünk, a többi tejjel összekavarjuk az étkezési keményítőt. Mikor a tej
felforrt, beletöltjük a keményítőt és állandó kavarás mellett sűrűsödésig
főzzük. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vanília kivonatot, a sót meg az
összetördelt csokoládét. Mikor a csokoládé elolvadt, belekavarjuk a leszűrt
rizst és 10 perc után a málnát is. A pudingot poharakba osztjuk és
málnaszemekkel díszítjük.
2015. július 7.
Sült paprikás paradicsomos karfiol
Hozzávalók 2 személyre: 1 kis fej karfiol, 3 kápia paprika, 2 paradicsom, 2 cikk fokhagyma, 3-4 evőkanál olaj, só, bors, cukor, ecet, fűszerpaprika, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A paprikát megmossuk, megtöröljük és grilltepsiben megsütjük. Ha megsült lesózzuk és lefedjük, hogy beizzadjon, majd lehúzzuk a héját, megmossuk és csíkokra vágjuk. A paradicsomokat bevágjuk, 1-2 percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját és felaprítjuk. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Az olajat felhevítjük, rátesszük a paprikát, átsütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és az áttört fokhagymát. Sóval, borssal, fűszerpaprikával, cukorral és ecettel ízesítjük, majd pár percig forraljuk. A karfolt tűzálló tálba tesszük és rátöltjük a paprikás paradicsomos mártást. Forró sütőben, 15 percig sütjük, majd kivesszük, megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk.