Oldalak

2015. augusztus 18.

Vadas gomba




Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg erdei csiperke, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1 babérlevél, só, bors, ecet; a körethez: 2 tojás, 4 evőkanál víz, 20 dkg liszt, petrezselyemzöld, metélőhagyma. 


Elkészítése: A gyökérzöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk és 2 evőkanál olajon kissé átpirítjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és főni tesszük. Közben a hagymákat apróra vágjuk, a gombát megmossuk és szeletekre vagy negyedekbe vágjuk. A megmaradt olajat és a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk, a végén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ekkor rádobjuk a gombát, kissé megsózzuk és addig pároljuk, míg a keletkező leve elfő. Az időközben megfőtt zöldség levét leszűrjük(egy keveset hagyunk az alján), a babérlevelet kivesszük és botmixerrel pürésítjük. Belekavarjuk a mustárt és ízlés szerint ecetet. A gombát megszórjuk a cukorral, majd rátöltjük a zöldségpürét és felöntjük a tejszínnel. Sóval, borssal és ha szükséges, további ecettel ízesítjük. 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük. A körethez a tojásokat felverjük a vízzel, belekavarjuk a lisztet és nokedlinél kicsit sűrűbb masszává dolgozzuk. A végén belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a metélőhagymát és megsózzuk. Forró, enyhén sós vízbe evőkanálnyi gombócokat  szaggatunk kifőzzük, majd leszűrjük és a vadas gombával tálaljuk. 

2015. augusztus 17.

Töltött sült paradicsom


Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes méretű paradicsom, 8 fürjtojás, 10 dkg fetasajt, só, bors, petrezselyemzöld, olívaolaj.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kettőbe vágjuk, majd belsejüket kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal, majd belemorzsoljuk a fetasajtot. A tojásokat feltörjük és a paradicsomokba tesszük. Megszórjuk borssal és petrezselyemzölddel, majd forró sütőben 15-20 percig sütjük. Azonnal tálaljuk. 


2015. augusztus 13.

Gombás lecsó





Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg szalonna, 2 hagyma, 3 tvpaprika, 1 kápia paprika, 2-3 paradicsom, 30 dkg csiperke gomba, só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld. 

Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük, a visszamaradt zsiradékra pedig rádobjuk a csíkokra vágott hagymát. Közben a paprikákat is felvágjuk, mikor a hagyma összeesett, rádobjuk, megsózzuk és együtt dinszteljük tovább. Kis idő után hozzáadjuk a negyedekbe vágott gombát, megszórjuk borssal meg fűszerpaprikával. A paradicsomokat bevágjuk, 1 percre forró vízbe tesszük, lehúzzuk a héját és összevágjuk, majd a lecsóba tesszük. Összekavarjuk, felöntjük egy nagyon kevés vízzel és fedő alatt pároljuk, míg a leve elfő. A végén megszórjuk kevés petrezselyemzölddel, a félretett szalonnapörccel, majd tálaljuk.



2015. augusztus 12.

Fűszeres krumplipehely avagy chips házilag




Hozzávalók: krumpli, olaj a sütéshez; 
a fűszerkeverékhez 1-1 teáskanálnyi a következőkből: fűszerpaprika, bors, fokhagymapor, só, szárított majoránna, szárított oregánó, esetleg chilipor;
a tálaláshoz: tetszés szerinti mártás, nálunk most júhturós-joghurtos

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, megmossuk és gyaluval 1 mm vastagságúra gyaluljuk. Szűrőbe tesszük és folyó víz alatt  alaposan átmossuk, majd hagyjuk lecsöpögni. Az olajat felhevítjük, kb 10 krumpliszeletet papírtörlőn szárazra itatunk és óvatosan az olajba tesszük. Amikor színe kezd aranysárga lenni, megfordítjuk(vagy megkavarjuk), hogy a másik felük is megsüljön, majd szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőre tesszük, hogy a fölösleges olajat felszívja. Egy alkalommal csak annyi krumplit tegyünk, amennyi egymás mellett elfér a tepsiben, különben a szeletek összezsugorodnak. A fűszereket összekeverjük és megszórjuk vele a chipszet. Tetszés szerinti mártogatóst kínálunk mellé.


2015. augusztus 11.

Sült paradicsomszeletek kenyérágyon





Hozzávalók 4 személyre: 4 paradicsom, 4 evőkanál juhtúró, bors, bazsalikom, olívaolaj, 8 szelet fekete kenyér, 2-3 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, éles késsel kb. 1 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és meglocsoljuk olívaolajjal. A juhtúrót összemorzsoljuk és szétosztjuk a paradicsomszeleteken. Megszórjuk borssal és apróra tépkedett bazsalikommal, majd forró sütőben megsütjük. Közben a kenyérszeleteket megpirítjuk, majd bedörzsöljük fokhagymával és meglocsoljuk olívaolajjal. A megsült paradicsomszeleteket a kenyérre helyezzük és azonnal tálaljuk.


2015. augusztus 5.

Paradicsomos sült kolbász - Cârnați cu roșii și bere





Hozzávalók 3 személyre: 3 szál friss kolbász, 1 fej fokhagyma, 1 marék koktélparadicsom, 0,5 dl olaj, 2 dl sör, só, csombor.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, majd négybe vágjuk, a fokhagymát pedig cikkekre szedjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a kolbászt meg a fokhagymát és  nagy lángon pirosra sütjük. Ekkor a kolbászt megfordítjuk a másik felére és hozzáadjuk a paradicsomot, valamint megszórjuk csomborral. Addig sütjük, míg a kolbászok megpirulnak, majd meglocsoljuk a sörrel és pár percig forraljuk. Friss kenyérrel tálaljuk. 

Ingrediente pentru 3 persoane: 3 fire cârnați proaspeți, 1 căpățână usturoi, cca. 100 g roșii mici, 50 ml ulei, 200 ml bere, sare,cimbru proaspăt.

Preparare: Roșiile spălate se taie în sferturi, usturoiul se curăță. Se încinge uleiul, se adaugă cârnații și usturoiul și se prăjește la foc mare, apoi se întoarce și pe partea cealaltă. Se adaugă roșiile, se presară cu cimbru. După 2-3 minute se toarnă berea și se fierbe câteva minute, cât să se formeze un sos sub cârnați.  Se servește cu pâine proaspătă.


2015. augusztus 4.

Jostás pohárkrém



Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg josta, 2 tojás sárgája, 10 dkg mascarpone sajtkrém, 2+2 evőkanál cukor, 1 dl tejszín, 1/2 citrom. 

Elkészítése:  A josta szemeket megpucoljuk, megmossuk, majd meglocsoljuk citromlével és 2 evőkanál cukorral főni tesszük, közben villával kissé összetörjük. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd félrehúzzuk és hűlni hagyjuk. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a mascarponet majd a felvert tejszínt és óvatosan összekavarjuk. A végén beledolgozzuk a josta gyümölcsszósz felét és 2-3 evőkanál citromlevet. A krémet poharakba kanalazzuk és tetejére öntjük a megmaradt gyümölcsszószt.   2 órára lehűtjük, majd tálaljuk. 


2015. augusztus 3.

Sárgadinnyés üdítőital





Hozzávalók 2 személyre:  1/2 sárgadinnye, 1 zöld citrom, 2-3 teáskanál méz, koktélcseresznye, jégkocka.

Elkészítése: A dinnyét meghámozzuk, feldaraboljuk(pér kockát félreteszünk), turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk. A zöld citrom felét kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet és felöntjük 5 dl vízzel, majd összekavarjuk a dinnyepéppel(lével?). A megmaradt fél zöld citromot szeletekre vágjuk, egy szeletet a félretett dinnyedarabokkal és 1-1 szem koktélcseresznyével együtt koktélpálcikákra szúrjuk. A többi zöld citrom szeletet poharakba tesszük, rátöltjük a dinnyés üdítőt és beledobunk pár jégkockát. A pohár tetejére tesszük a gyümölcsös koktélpálcikát és azonnal tálaljuk.