Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg erdei csiperke, 2 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál
mustár, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1
babérlevél, só, bors, ecet; a körethez: 2 tojás, 4 evőkanál víz, 20 dkg liszt,
petrezselyemzöld, metélőhagyma.
Elkészítése: A gyökérzöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk
és 2 evőkanál olajon kissé átpirítjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a
babérlevelet, megsózzuk és főni tesszük. Közben a hagymákat apróra vágjuk, a
gombát megmossuk és szeletekre vagy negyedekbe vágjuk. A megmaradt olajat és a
vajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk, a végén
hozzáadjuk a fokhagymát is. Ekkor rádobjuk a gombát, kissé megsózzuk és addig
pároljuk, míg a keletkező leve elfő. Az időközben megfőtt zöldség levét
leszűrjük(egy keveset hagyunk az alján), a babérlevelet kivesszük és
botmixerrel pürésítjük. Belekavarjuk a mustárt és ízlés szerint ecetet. A
gombát megszórjuk a cukorral, majd rátöltjük a zöldségpürét és felöntjük a
tejszínnel. Sóval, borssal és ha szükséges, további ecettel ízesítjük. 2-3
percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük. A körethez a
tojásokat felverjük a vízzel, belekavarjuk a lisztet és nokedlinél kicsit
sűrűbb masszává dolgozzuk. A végén belekavarjuk az apróra vágott
petrezselyemzöldet meg a metélőhagymát és megsózzuk. Forró, enyhén sós vízbe
evőkanálnyi gombócokat szaggatunk kifőzzük, majd leszűrjük és a vadas
gombával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)