Hozzávalók 2 rúdhoz:
a
rétestésztához: 50 dkg rétesliszt, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott zsír, só, 1
teáskanál ecet, 2,5 dl langyos víz, olaj;
a töltelékhez: 2 kg alma, 60 dkg
fehér szőlő, 15 dkg cukor, 12 dkg + 2 evőkanál vaj, 5 evőkanál búzadara, fahéj,
porcukor.
Elkészítése:
A lisztet tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a tojást és a zsírt. A sót meg az ecetet elkeverjük a
vízben és apránként adagolva összegyúrjuk a liszttel. A tésztát alaposan
kidolgozzuk, míg hólyagos, rugalmas tésztát nem kapunk. Két részre osztjuk, lekenjük
olajjal és 30 percig pihentetjük.
Közben az almát meghámozzuk, lereszeljük és
kiszorítjuk a levét, majd a vajon megpároljuk. Ha kihűlt belekavarjuk a cukrot,
a búzadarát és ízlés szerinti mennyiségű a fahéjat. A szőlőt megmossuk,
szárazra töröljük.
Asztalra terítőt teszünk, megszórjuk liszttel, ráhelyezzük a
tésztát és kézzel nyújtani kezdjük. Kézfejünket óvatosan alátéve addig húzzuk,
míg szinte áttetsző vékonyságú nem lesz. A vastag széleket levágjuk, majd
meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
Az almás tölteléket két felé osztjuk,
szétterítjük a réteslapon, megszórjuk a szőlőszemekkel és lazán feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és tetejét is lekenjük olvasztott vajjal.
A másik tésztával hasonlóan járunk el. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25
percig sütjük. Forrón megszórjuk porcukorral, majd langyosan szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése