Hozzávalók 4 személyre: 1 fej kelkáposzta, 50 dkg
darált hús(disznó és marha vegyesen), 12,5 dkg rizs, 1 hagyma, 1 evőkanál zsír,
1 evőkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, só, bors, fűszerpaprika, kapor, tejföl.
Elkészítése: A kelkáposztát megmossuk és enyhén sós
vízben leforrázzuk. A káposzta torzsáját nem kell kivágni, hogy a levelek ne
essenek le a káposztáról. A hagymát megvágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük,
majd hozzáadjuk a darált húskeverékhez. Beleszórjuk az átmosott rizst, sóval,
borssal és fűszerpaprikával ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk. A
kelkáposzta leveleit óvatosan lefejtjük a fejről, a középső kis leveleket
kivágjuk. Ennek helyébe tölteléket teszünk és minden oldalról beborítjuk
levelekkel.
A levelekre újabb réteg tölteléket teszünk, majd ezt is beborítjuk
levéllel és addig folytatjuk, míg a külső réteghez érünk, majd a megtöltött
káposztát sonkakötő madzaggal átkötjük. A káposzta kivágott közepét
felaprózzuk, összekavarjuk kaporral és a fazék aljára tesszük. Ráhelyezzük a
kelkáposztát, felöntjük sós vízzel, majd lassú tűzön megfőzzük. A végén a
lisztet csomómentesre kavarjuk a paradicsommal és behabarjuk az ételt. Pár
percig még főzzük, majd félrehúzzuk a tűzről. Tálalás előtt a madzagot
leoldjuk, a káposztát szeletekre vágjuk és tejföllel leöntve tálaljuk.
Olyan szép, és biztos finom is. :)
VálaszTörlésEszméletlenül finom, a rakott kelt minden formájában imádom, sokszor is esszük, de ilyen szép gömbölyűre még nem töltöttem, viszem is a receptedet, köszönettel:-)
VálaszTörlés