Hozzávalók 8 személyre: 1,5 kg
friss csontos disznóhús(orja és oldalas), 1 kg sárgarépa, 50 dkg
petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 paszternák, 2 hagyma, 1 fej fokhagyma, 1
paprika, 1 karalábé, kis káposzta, 1-1 nagy csokor zeller és petrezselyemzöld,
1 szál lestyán, só, 1 evőkanál egész bors, 30 dkg lúdgége tészta.
Elkészítése: A húst megmossuk,
feldaraboljuk, megsózzuk és jól bedörzsöljük. A zöldségeket megpucoljuk,
megmossuk és félbe vágjuk. A hagymákat megmossuk, gyökeres részüknél bevágjuk,
de nem pucoljuk meg. A karalábét meg a káposztát félbe vágjuk, a zöldfűszereket
megmossuk, egy csokorba kötjük. A cserépedény aljára tesszük a zöldségek felét,
ráhelyezzük a csontos húsdarabokat és befedjük a többi zöldséggel. Beleszórjuk
az egész borst, megsózzuk és a tetejére tesszük a zöldfűszereket. Felöntjük
hideg vízzel, befedjük a cserépedény fedelével és a befűtött kemencébe tesszük.
A kemence ajtaját bezárjuk és 3 órát hagyjuk bent. Ezután az ajtót kinyitjuk,
15 percig hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan kivesszük az edényt és a levest
leszűrjük. A hagymákat, paprikát kidobjuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret,
karalábét és káposztát egy tálba tesszük, mellérakjuk a húst és a leves mellé
kínáljuk. Főtt lúdgége tésztával tálaljuk.
Megjegyzés: A hosszú főzési
folyamat alatt a levesben a zöldségek nem főnek szét, és annak ellenére,
hogy a keletkező habja nincs leszedve, a leves nem lesz zavaros. A levest
sütőben is el lehet készíteni. Az edényt forró sütőbe tesszük, 20 perc után a
lángot lehúzzuk és úgy főzzük tovább.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése