Oldalak

2015. november 26.

Erdélyi krumpligulyás


Hozzávalók 4 személyre: 70-80 dkg krumpli, 2 szál paprikás kolbász(kb.30 dkg), 1 nagy hagyma, 1-2 paprika, 1 paradicsom(konzervből is lehet), 1 evőkanál zsír, só, bors, fűszerpaprika, tárkony

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Közben felvágjuk a paprikát, a paradicsomot 1 percre lobogó vízbe dobjuk, majd héját lehúzzuk, összevágjuk és a paprikával együtt a hagymához adjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymás alaphoz, összekeverjük, megszórjuk fűszerpaprikával, borssal, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Fedő alatt, lassú tűzön félpuhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt meg a tárkonyt, majd készre főzzük. Félrehúzzuk a tűzről és lefedve, 15-20 percig pihenni hagyjuk, majd ropogós héjú kenyérrel tálaljuk. 


2015. november 24.

Citromos zöldségleves krumpligombóccal





Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 8 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 5 dkg vaj,  2 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, só, 1 citrom, 4-5 szál petrezselyemzöld; a krumpligombóchoz: 25 dkg krumpli, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, só.

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, a hagymát apróra, a veteményt karikára vagy kockára vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát és 2-3 percig dinszteljük, majd rádobjuk a hagymát meg a többi zöldséget és együtt dinszteljük tovább. Megsózzuk, felöntjük vízzel és megfőzzük. Közben a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. Mikor langyos, áttörjük, összekavarjuk a liszttel meg a tojással és nagyobb mogyorószem méretű gombócokká formázzuk, majd a zöldborsóval együtt a levesbe főzzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és kevés forró levessel hőkiegyenlítjük. Mikor a gombócok megfőttek, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és rátöltjük a tojásos tejszínt. Citromlével savanyítjuk. 


2015. november 22.

Sütőtökös pogácsa tökmaggal






Hozzávalók : 50 dkg liszt, 1,5-1,8 dl tej, 10 dkg sült sütőtökpüré, 1 evőkanál cukor, 8 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 10 dkg héj nélküli tökmag, 2 teáskanál só, 3 dkg élesztő;  továbbá: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál víz, 10 dkg tökmag.



Elkészítése :
1. A  langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot meg 1 evőkanál lisztet és hagyjuk felfutni. 
2. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd darabosra vágjuk.
3.  A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőtökpürét, a tojást, a sót meg az élesztős tejet és  megdagasztjuk.
4. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat meg a tökmagot. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 40 percig kelni hagyjuk. 
5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastag lappá nyújtjuk és kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
6. Tetejüket lekenjük a tejjel és olajjal összekevert tojássárgájával és bőségesen megszórjuk tökmaggal.  
7. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük. 



2015. november 21.

Vadzsályás hasaalja pecsenye



Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg hasaalja, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 paprika, 1 evőkanál zsír, só, bors, fűszerpaprika, 3-4 szál szárított vadzsálya, 80 dkg apró krumpli.
Elkészítése: A hasaalját bedörzsöljük sóval, borssal meg fűszerpaprikával, egy lábasba tesszük és mellérakjuk a megpucolt hagymákat meg a sárgarépát, a paprikát és a zsályát, aláöntünk fél liter vizet és közepes lángon 30 percig pároljuk. Közben a krumplit héjában megfőzzük, ezután hűlni hagyjuk és megpucoljuk, majd forró zsíron átpirítjuk.  Az időközben megpárolt hasaalját szeletekre vágjuk és átsütjük a megmaradt forró zsiradékon. Azonnal tálaljuk. 



2015. november 20.

Lóbabfőzelék csülökkel





Hozzávallók 5-6 személyre: 50 dkg lóbab, 1 füstölt csülök, 2 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 babérlevél,  1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors, 1 teáskanál egész bors, fűszerpaprika, csilipehely, petrezselyemzöld. 

Elkészítése: A csülköt megmossuk, hideg vízben főni tesszük. Hozzáadunk 1 hagymát meg a fokhagymát, a babérlevelet, a teáskanál borst, sót és addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Ha megfőtt kivesszük, egy tálba rakjuk és lefedve melegen tarjuk. A megmaradt hagymát apróra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával, kevés borssal, majd rátesszük a lóbababot, felöntjük a paradicsomlével és annyi csülöklével, hogy bőven ellepje. Mérsékelt lángon puhára főzzük, közben ha szükséges, pótoljuk az előtt lét. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, pár evőkanál csülöklével hígítjuk, majd behabarjuk az ételt, megszórjuk chilipehellyel és apróra vágott petrezselyemzölddel. 2-3 percig forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. A csülökhúst darabokra vágjuk és a főzelékkel tálaljuk.