Hozzávalók : 50 dkg liszt, 1,5-1,8 dl tej, 10 dkg sült
sütőtökpüré, 1 evőkanál cukor, 8 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 10 dkg héj
nélküli tökmag, 2 teáskanál só, 3 dkg élesztő; továbbá: 1 tojás sárgája,
1 evőkanál olaj, 1 evőkanál víz, 10 dkg tökmag.
Elkészítése :
1. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt,
hozzáadjuk a cukrot meg 1 evőkanál lisztet és hagyjuk felfutni.
2. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd
darabosra vágjuk.
3. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk
a sütőtökpürét, a tojást, a sót meg az élesztős tejet és megdagasztjuk.
4. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat meg a
tökmagot. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 40 percig kelni
hagyjuk.
5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk,
kissé átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastag lappá nyújtjuk és kerek kiszúróval
kiszaggatjuk.
6. Tetejüket lekenjük a tejjel és olajjal összekevert
tojássárgájával és bőségesen megszórjuk tökmaggal.
7. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,
10 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig
sütjük.
Kedves Adél,szombaton elkészitettem a pogácsát,piritot napraforgóval mert nem talàlttam hàmozott tökmagot,most pedig újra sül egy adag.Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésTimea, nagyon örülök! Napraforgóval is finom lehet :)
VálaszTörlés