Hozzávalók 6
személyre: 1,5 kg-os malaccomb, só, bors,1-2 szárított csombor ág, 1 fej
fokhagyma, 2 teáskanál méz, 1,5-2 dl sör, 1 evőkanál zsír; a körethez: 1 kg
kelbimbó, 1 narancs, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej fokhagyma, 1
csípőspaprika, só, bors, késhegynyi szódabikarbóna.
Elkészítése: A
malaccombot megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd a bőrös részen
kívül jól bedörzsöljük sóval meg borssal. 1-2 órára félretesszük. A zsírt egy
serpenyőben felforrósítjuk, a combot előbb a bőrös felén, majd a másikon is,
erős tűzön megpirítjuk. Egy hőálló tálba(legjobb a romai tál vagy más
cserépedény) beleöntjük a sütéstől visszamaradt zsírt, beletesszük a csombort
és beleszórjuk a megpucolt fokhagymát, majd ráhelyezzük a combot, a bőrével
fölfele. Felöntjük 4-5 dl vízzel, lefedjük és közepes lángon 60 percig
pároljuk. Ekkor kifedjük és pirulni hagyjuk, miközben többször lekenjük a mézes
sörrel. A körethez a kelbimbót enyhén sós, szódabirkarbónás vízben 10-12 percig
főzzük, majd leszűrjük és jénai tálba tesszük. Meglocsoljuk az olajjal meg a
narancs levével, megszórjuk durvára őrölt borssal, kevés sóval,
szeletekre vágott fokhagymával, ráreszelünk egy fél narancs héját és
összeforgatjuk. Forró sütőben, 200 fokon, 15-20 percig pirítjuk. Ha megvan
kivesszük, rátesszük a kis kockákra vágott hideg vajat, rászórjuk az apróra
vágott csípőspaprikát és összekavarjuk. Azonnal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése