2015. december 28.
Fahéjas koszorú
Hozzávalók: a tésztához: 35 dkg liszt, 1,7-2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 g szárított élesztő, 1 tojássárgája, 3,5 dkg olvasztott vaj, csipetnyi só; a töltelékhez: 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj; porcukor.
Elkészítése: A lisztet összekeverjük az élesztővel meg a sóval, hozzáadjuk a tojássárgáját meg az langyos olvasztott vajat, majd szükség szerinti mennyiségű tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és kb. 70 cm hosszú téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez a vajat habosra kavarjuk a cukorral meg a fahéjjal, majd lekenjük vele a tésztát(1 evőkanálnyi fahéjas vajat félreteszünk). Feltekerjük, éles késsel hosszában kettévágjuk, úgy hogy a végén 2-3 cm-t egybehagyunk. A két tésztacsíkot háttal egymáshoz fordítjuk és összefonjuk, úgy, hogy a vágott felük kifele legyen, majd kerekre formázzuk. Sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük(középre tehetünk egy hőálló szuflé formát vagy egy alufólia galacsint, hogy sütés közben megmaradjon a koszorúforma). Lekenjük a félretett fahéjas vajjal, majd 20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése