Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só; a töltelékhez: 20 dkg darált
mák, 60 ml forró tej, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a
hempergetéshez: 10 dkg porcukor.
Elkészítése: A lisztet összekeverjük a porcukorral meg a
sóval, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal meg a tojássárgájával.
Puha tésztát kell kapjunk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A
mákot összekeverjük a cukorral meg a citromhéjjal, leforrázzuk a tejjel és
összekavarjuk. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, széleit levágjuk, téglalap
alakúra formázzuk. A egyik hosszanti oldalára csíkban mákos tölteléket teszünk
majd egy hosszúkás kés vagy a kezünk segítségével a tészta alá nyulunk,
ráhajtjuk, hogy a töltelék középre kerüljön és a tészták találkozásánál,
hosszában levágjuk. Az így kapott hengert 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A
műveletet addig folytatjuk, míg megtöltjük az egész tésztát. Sütőpapírral
bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Még forrón
porcukorba hempergetjük.
6 megjegyzés:
A mákoson kívül lehet egy adag diósat és egy adag szilvalekvárosat is készíteni, szuper jó kis recept :-)
Nem tudom, mi történt, nekem teljesen szétterült a tészta sütéskor, csinos kis hengerekből kockapacák lettek :-(
Fogalmam sincs, ez ez sokszor kipróbált, jól működő recept. Esetleg túl lágy volt mégis a tészta? A liszt minősége?
Nagyon köszönöm a receptet!
Sokszor készítem,nagyon szeretjük🥰
Sokáig eltartható?
Igen, ez egy jól elálló sütemény.
Megjegyzés küldése