2015. december 14.

Mákos aprósütemény





Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só; a töltelékhez:  20 dkg darált mák, 60 ml forró tej, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a hempergetéshez: 10 dkg porcukor.

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a porcukorral meg a sóval, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal meg a tojássárgájával. Puha tésztát kell kapjunk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A mákot összekeverjük a cukorral meg a citromhéjjal, leforrázzuk a tejjel és összekavarjuk. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, széleit levágjuk, téglalap alakúra formázzuk. A egyik hosszanti oldalára csíkban mákos tölteléket teszünk majd egy hosszúkás kés vagy a kezünk segítségével a tészta alá nyulunk, ráhajtjuk, hogy a töltelék középre kerüljön és a tészták találkozásánál, hosszában levágjuk. Az így kapott hengert 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A műveletet addig folytatjuk, míg megtöltjük az egész tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük. 



6 megjegyzés:

Anikó írta...

A mákoson kívül lehet egy adag diósat és egy adag szilvalekvárosat is készíteni, szuper jó kis recept :-)

Névtelen írta...

Nem tudom, mi történt, nekem teljesen szétterült a tészta sütéskor, csinos kis hengerekből kockapacák lettek :-(

Adél írta...

Fogalmam sincs, ez ez sokszor kipróbált, jól működő recept. Esetleg túl lágy volt mégis a tészta? A liszt minősége?

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm a receptet!
Sokszor készítem,nagyon szeretjük🥰

Névtelen írta...

Sokáig eltartható?

Adél írta...

Igen, ez egy jól elálló sütemény.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...