Hozzávalók 6-8
személyre: 1,2 kg malac hasaalja bőrével együtt, 500 g lapocka vagy
karaj, só, bors, fűszerpaprika, fokhagymapor, őrölt kömény, 1 teáskanál
zsír, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma; a körethez: 1 kg vágott savanyú káposzta, 1
hagyma, 0,5 dl olaj, 2 dl fehérbor, 1 evőkanál cukor, őrölt kömény, só,
bors, fűszerpaprika.
Elkészítése: A
hasaalja bőrös felét a keskenyebbik oldaltól kezdve, kb. 1 cm vastag csíkokra
beirdaljuk, húsos felét pedig bedörzsöljük sóval, megszórjuk borssal,
fűszerpaprikával, fokhagymaporral meg köménnyel. A lapockát hosszúkás darabokra
vágjuk és megszórjuk az előbbi fűszerekkel, majd a hasaalja egyik hosszanti
oldalára tesszük és szorosan feltekerjük, majd madzaggal sonkakötésben
összekötözzük. Egy tepsik kikenünk zsírral, aljára tesszük a szeletekre
vágott hagymákat, ráhelyezzük a tekercset, felöntjük 500 ml vízzel és lefedjük.
Közepesen forró sütőben kb. 50-60 percig pároljuk, majd kifedjük és ropogósra
pirítjuk. Közben az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük,
félrehúzzuk és megszórjuk borssal meg fűszerpaprikával, hozzáadjuk a savanyú
káposztát(ha nagyon savanyú mossuk át előtte) és összekavarjuk. Felöntjük a
borral és közepes lángon addig dinszteljük, míg zsírjára sül. A végén kevés
cukorral meg őrölt köménnyel ízesítjük. A tekercset az irdalások
mentén szeletekre vágjuk és a párolt káposztával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)