Hagyományos leves a Gyergyói medencéből
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg
sertés lapocka, 1 füstölt csont(csülök vagy oldalas), 5 sárgarépa, 2
pertezselyemgyökér, 1 hagyma, 10 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál
liszt, só, fűszerpaprika, 2 babérlevél, ecet; a levesbetéthez: 10 dkg liszt, 1
tojás, 1 kávéskanál zsír, késhegynyi szódabikarbóna, olaj.
Elkészítése: A húst
kockákra vágjuk, és erős lángon egy evőkanál zsíron pirosra sütjük.
Hozzáadjuk a füstölt csontot, a karikákra vágott veteményt meg az apróra vágott
hagymát, kicsit összesütjük, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, beletesszük a
babérlevelet és főni tesszük. Közben elkészítjük a levesbetétet: a lisztet
összekeverjük a sóval meg a szódabikarbónával és a zsírral meg a tojással
kemény tésztává gyúrjuk. Mogyorószem méretű betéteket szaggatunk belőle és
forró olajban világosra sütjük. A megmaradt evőkanál zsíron megpirítjuk a
lisztet, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük vízzel. Mikor a húsok
megfőttek, a rántást rátöltjük az ételre, hozzáadjuk az aszalt szilvát és
kiforraljuk. Tálaláskor beletesszük a levesbetétet is.
Megjegyzés: Szilvakompóttal is szokás készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése