Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5
dl tej, 2 tojás, 8 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg marcipán, 3 dkg élesztő, só; a
glazúrhoz: 1 tojásfehérje, 2 evőkanál rum, 10 dkg porcukor, 5 dkg apróra vágott
mandula, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A lisztet
dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tejet,
beleszórunk 1 teáskanál cukrot és hozzáadjuk a morzsolt élesztőt.
Összekeverjük, majd 15 percig kelni hagyjuk. Közben a vajat felolvasztjuk, a
tojásokat habosra keverjük a cukorral, a lereszelt marcipánnal, a vajjal és 2-3
csipetnyi sóval, majd rátöltjük az élesztős tejre és megdagasztjuk. Letakarva,
30 percig kelni hagyjuk, majd 5 mm vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval
kiszaggatjuk. A fánkok közepét ujjal átszúrjuk és megforgatjuk az ujjunkon,
hogy közepükön lyuk maradjon. 15 percig kelni hagyjuk, majd forró olajban
aranybarnára sütjük. A tojásfehérjét összekavarjuk a rummal meg a porcukorral,
majd a még langyos fánkokat belemártjuk a glazúrba és megszórjuk az előzőleg
kissé megpirított mandulával.
2 megjegyzés:
Figyelemreméltó fánk recept! A marcipán különlegessé teszi, és küllemre is mutatósak! :)
Köszönöm, Marisz! :)
Megjegyzés küldése