Hozzávalók: 1 hátsó,
nyers csülök, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 2
szegfűbors, 1 teáskanál őrölt bors, só, fűszerpaprika.
Elkészítése: A
csülköt megmossuk, megtisztítjuk az esetleges szőrszálaktól és hideg vízben
főni tesszük. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymát(2-3 cikket félreteszünk), a
szemes meg a szegfűborst, a babérlevelet, megsózzuk, majd lassú tűzön, 1,5-2
órát főzzük, vagy míg a hús leválik a csontról. Ha megfőtt, szűrőkanállal
kiszedjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a bőrét lefejtjük, a húst pedig leszedjük
a csontról. A félretett fokhagymát áttörjük, hozzáadjuk az őrölt borst, egy
kevés sót és kikavarjuk, majd hozzáadunk kb. 1 dl főzőlevet. Egy hosszúkás
formát kibélelünk háztartási fóliával, az aljára teszünk egy rend bőrös részt
és egy ecset segítségével lekenjük a fűszeres lével. A csülökhúst kézzel
kissé szétszedjük és rétegekben lerakjuk a bőrre, minden réteget lekenünk a
lével és végül befedjük a megmaradt bőrrel. A fóliát visszahajtjuk és egy
nehezékkel lenyomjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk, tetejét
megszórjuk fűszerpaprikával, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Ciolan presat
Ingrediente: 1 ciolan de porc, 1 căpățână de usturoi, 2 foi
dafin, 1 lingură piper boabe, 2 boabe ienibahar, 1 linguriță piper măcinat,
sare, boia dulce.
Prepararea: Ciolanul se curăță, se spală, se pune la fiert
în apă rece. Se adaugă piperul boabe, ienibaharul, usturoiul curățat(se pune
deoparte 2-3 căței), foile de dafin, sare și se fierbe la foc moderat
1,5-2 ore, sau până când carnea se fierbe. Se scoate cu paleta de bucătărie, se
lasă puțin la răcit, apoi se dezosează. Usturoiul pus deoparte se pisează, se
amestecă cu sare, piper măcinat și câteva linguri de zeamă caldă în care a
fiert ciolanul. Se tapetează o formă lunguiață cu folie de bucătărie, se pune
un strat de șoric de pe ciolan, se unge cu pasta de piper-usturoi, apoi se pune
carnea în straturi, fiecare strat se unge cu pastă. Deasupra se pune din nou
șoric, se acoperă cu marginile foliei și se apasă deasupra cu o greutate.
Se lasă la rece o noapte, după care se scoate din formă și din folie, se pune
pe tavă și se presară cu boia dulce.
1 megjegyzés:
Szuper!Én is megcsináltam!
Megjegyzés küldése