Hozzávalók:
a karamelles
réteghez: 25 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 1 dl tejszín, 10 dkg vaj;
a vaníliás
krémhez: 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 4
dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő, 5 dl tej, 20 dkg puha vaj;
továbbá: 60 db.
vajas keksz, 5 dl habtejszín, 10 dkg tejcsokoládé.
Elkészítése: 20
db keksszel kirakunk egy tepsit. A cukrot a vízzel egy serpenyőbe tesszük, világosra
karamellizáljuk, félrehúzzuk a tűzről és felöntjük a tejszínnel. Visszatesszük
a tűzre és álladóan kavarva felolvasztjuk a karamellt, majd beletesszük a vajat
és egynemű krémmé kavarjuk. Hideg vízbe állítva kihűtjük, mikor még folyós,
rátöltjük a keksze és befedjük egy újabb kekszréteggel. A tojássárgákat
fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet és
a keményítőt, végül pedig a tejet. Folytonos keveréssel, kis lángon
sűrűre főzzük, majd hideg vízbe állítjuk és kihűtjük. Habosra keverjük a vajat
és kanalanként hozzádolgozzuk a vaníliakrémet, majd a kekszre kenjük és
befedjük a megmaradt keksszel. A habtejszínt felvetjük, a sütemény tetejére
kenjük és megszórjuk a lereszelt csokoládéval. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd
kockára vágva tálaljuk.
1 megjegyzés:
Nagyon szép! Sokáig nem is nézem mert annyira guszta még megkívánom és csak kekszem van itthon alapanyagom:-))
Megjegyzés küldése