Oldalak

2016. február 28.

Kókuszos keksztekercs


Hozzávalók: 50 dkg keksz, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaó, 3 evőkanál baracklekvár, 1 teáskanál rumaroma, kb. 1,5 dl kávé vagy tej; 

a krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 evőkanél citromlé, 5+5 dkg kókuszreszelék. 

Elkészítése

A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral meg a kakaóval, hozzáadjuk a rumaromát, a baracklekvárt, majd annyi kávéval vagy tejjel összegyúrjuk, hogy dolgozható masszát kapjunk. Két részre osztjuk, külön-külön, két-két fólia között 3-4 mm vastagságú téglalapokká nyújtjuk.

 A szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a citromlevet és 5 dkg kókuszreszeléket. A krémet a lapokra kenjük, majd a fólia segítségével feltekerjük. A tekercseket kókuszreszelékbe hempergetjük, majd becsavarjuk a fóliába, a végeknél megszorítjuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Szeletekre vágva tálaljuk. 






Szalámirúd hidegen  (főzés nélkül)       
             
Hozzávalók: 50 dk keksz, 3 dl hideg kávé, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, pár csepp rumaroma. 
Elkészítése: A kekszet összetörjük és leöntjük a kávéval, összekavarjuk. A szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk a kakaóval összekevert porcukorral, rumaromával ízesí5tjük. A masszát fóliára szedjük, rúddá formázzuk, majd a fóliába csavarjuk, végeinél jól megszorítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.


2016. február 23.

Citromos rizsleves


Az alábbi leves annak ellenére, hogy nagyon kevés hozzávalókból áll, nagyon izgalmas és pikáns. Jól jön melegítőnek egy hideg téli estén, de a férfiak is kedvelik egy hosszabbra sikeredett éjszaka másnapján. A citrommal bánjanak mértékkel, a bátrabbak pedig  még a tányérban is savanyíthatják. 



Citromos rizsleves

Hozzávalók 4 személyre:  5 dkg rizs, 2 sárgarépa, 1,5 l zöldség alaplé, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 citrom, só, petrezselyemzöld. 

Elkészítése


1. A sárgarépát megpucoljuk, lereszeljük, a rizst átmossuk és lecsöpögtetjük.
2. A vajat felhevítjük és fehéredésig pirítjuk a rizst rajta. 
3. Hozzáadjuk a sárgarépát és állandóan kavarva megdinszteljük.
4. Felöntjük az alaplével, megsózzuk és főni tesszük.


5. Fél citrom levét kiszorítjuk és összekavarjuk a tojássárgájával. 

6. Kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd felöntjük a levesbe. Ízlés szerint még savanyíthatjuk.

2016. február 20.

3 Bit szelet



Hozzávalók:
a karamelles réteghez: 25 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 1 dl tejszín, 10 dkg vaj;
a vaníliás krémhez: 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat, 4 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő, 5 dl tej, 20 dkg puha vaj; 
továbbá: 60 db. vajas keksz,   5 dl habtejszín, 10 dkg tejcsokoládé.

Elkészítése: 20 db keksszel kirakunk egy tepsit. A cukrot a vízzel egy serpenyőbe tesszük, világosra karamellizáljuk, félrehúzzuk a tűzről és felöntjük a tejszínnel. Visszatesszük a tűzre és álladóan kavarva felolvasztjuk a karamellt, majd beletesszük a vajat és egynemű krémmé kavarjuk. Hideg vízbe állítva kihűtjük, mikor még folyós, rátöltjük a keksze és befedjük egy újabb kekszréteggel. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, végül pedig a tejet.  Folytonos keveréssel, kis lángon sűrűre főzzük, majd hideg vízbe állítjuk és kihűtjük. Habosra keverjük a vajat és kanalanként hozzádolgozzuk a vaníliakrémet, majd a kekszre kenjük és befedjük a megmaradt keksszel. A habtejszínt felvetjük, a sütemény tetejére kenjük és megszórjuk a lereszelt csokoládéval. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd kockára vágva tálaljuk.

forrás: http://www.mohakonyha.hu





2016. február 19.

Gombás pisztráng


Hozzávalók 4 személyre: 4 db. 25-30 dkg-os pisztráng, 2 db. 32 dkg-os gombakonzerv, 1 db. 40 dkg -os konzervparadicsom, 1 kaliforniai paprika, 3 cikk fokhagyma, só, bors, 1 teáskanál cukor, 10 dkg liszt, olaj, petrezselyemzöld, lime.

Elkészítése: A pisztrángot megpucoljuk, megmossuk, majd szárazra töröljük és sóval, borssal bedörzsöljük. Az apró kockákra vágott paprikát 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felvágott paradicsomot a levével együtt, az áttört fokhagymát, majd a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsózzuk, megszórjuk a cukorral, felöntjük 1,5 dk vízzel és 5 percig forraljuk. A végén megszórjuk a petrezselyemzölddel és egy sütőtepsibe tesszük. A pisztrángot megforgatjuk a lisztben és forró olajban mindkét felén megsütjük, majd a gombára helyezzük, majd forró sütőben 15 percig sütjük. Lime szeletekkel tálaljuk. 



2016. február 17.

Csirkeaprólék csorba - Ciorbă de potroace



Hozzávalók 4 személyre:  50 dkg csirkeaprólék(farhát, szárnyak, nyak, zúza, szív), 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 piros paprika, 1 hagyma, 2 evőkanál rizs, 3 evőkanál olaj, 1 dl paradicsomlé, kb. 5 dl savanyú káposztalé, lestyán, petrezselyemzöld, só.


Elkészítése: A csirkeaprólékot hideg vízben főni tesszük, mikor felforrt, leszedjük a habját és közepes lángon főzzük tovább. Enyhén sózzuk, mert a káposztalé sós. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és a paprikát apróra, a sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret karikára vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, az apróra vágott zöldfűszereket meg az átmosott rizst.  Beleöntjük a paradicsomlét meg a káposztalét és készre főzzük. 


Ciorbă de potroace

Ingrediente pentru 4 persoane: 500 g măruntaie de pui(aripi, spate, gât, pipotă, inimă), 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei roșu, 1 ceapă, 2 linguri orez, 3 linguri ulei, 100 ml bulion, 500 ml zeamă de varză murată(moare), frunze de leuștean și pătrunjel verde.

Prepararea: Măruntaiele de pui se curăță, se spală și se pun la fiert în apă rece. După ce au dat în clocot, se spumează și se fierb la foc moderat. Legumele se curăță, ceapa și ardeiul se taie mărunt, zarzavatul rondele, se călesc în ulei, iar când carnea este fiartă pe jumătate, se adaugă în ciorbă. Se mărunțesc verdețurile, se adaugă jumătate împreună cu orezul spălat. Se acrește cu bulionul și cu zeamă de varză murată după gust. La sfârșit se presară verdețurile rămase. 

2016. február 16.

Almás rózsák




Hozzávalók 10 db-hoz: 
a tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, hideg víz;
a töltelékhez: 2 alma, 3-4 evőkanál citromlé, 5 dkg vaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, baracklekvár, porcukor.

Elkészítése

1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukorral meg a sóval. 
2. Kevés hideg vízzel összedolgozzuk, míg egy gombócban összeáll. 15 percre hűtőbe tesszük. 
3. A almát félbevágjuk, magházát kiszedjük, majd vékonyra szeleteljük. Rátöltjük a citromlevet, vizet és 2,5-3 percig mikróban pároljuk. 
4. A vajon aranyszínűre pergeljük a zsemlemorzsát, félrehúzzuk, ha kihűlt összekavarjuk a cukorral meg a fahéjjal. 


5. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 5 cm széles, 20 cm hosszú csíkokra vágjuk. Hűtőben tartjuk, mert hamar meglágyul. 
6. Egy-egy tésztacsíkot lekenünk baracklekvárral, egyik szélére helyezzük az almaszeleteket és megszórjuk a fahéjas zsemlemorzsával.
7. Az üres tésztarészt ráhajtjuk és egyik felétől kezdve feltekerjük. 

8.  Az így elkészített almás tekercseket muffinformába helyezzük és 180 fokon, 15-20 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. 



Brioșe-trandafir cu mere 

Ingrediente pentru 10 bucăți: pentru aluat: 150 g făină, 100 g unt, 50 g zahăr pudră, sare, apă rece; pentru umplutură: 2 mere, 3-4 linguri zeamă de lămâie, 50 g unt, 4 linguri pesmet, 2 linguri zahăr, 1 linguriță scorțișoară, gem de caise, zahăr pudră.


Prepararea: Se amestecă făina cu zahărul praf și cu sarea și se frământă cu apă rece, doar până ce aluatul se adună. Se modelează un bulgăre din aluat, se acoperă cu folie și se pune la rece 15 minute. Merele se taie în două, se taie cotorul și se feliază subțire. Se stropesc cu zeama de lămâie, se toarnă apă peste ele și se pun pentru 2,5-3 minute în cuptorul cu microunde. Pesmetul se rumenește în unt,  când s-a răcit se amestecă cu zahărul și cu scorțișoara. Aluatul se întinde într-o foaie subțire de 2-3 mm, apoi se taie în fâșii de 5 cm lățime și 20 cm lungime. Se pun pe o planșetă de lemn și se introduc la rece(altfel se înmoaie repede). Se scot pe rând fâșiile, se ung cu gem, se pun pe o latură feliile de mere, se presară cu pesmet și se acoperă cu latura goală de aluat, apoi se rulează strâns și se așază în forme de brioșe. Se coc 15-20 minute la 180 grade. Se presară cu zahăr pudră. 

2016. február 14.

Csipkepalacsinta narancsos csokoládéöntettel



Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 3,5 - 4 dl tej, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só, csipetnyi kurkumapor; a csokoládéöntethez: 12 dkg 50 %-os csokoládé, 1,5 dl habtejszín, 0,5 dl narancslé, 1 evőkanál porcukor, narancshéj.


Elkészítése: A csokoládéöntethez a tejszínt a porcukorral, a narancshéjjal meg a narancslével felforrósítjuk, félrehúzzuk és belekavarjuk az összetördelt csokoládét. Többször átkavarva kihűtjük.  A palacsintához felverjük a tojásokat az olajjal, a sóval meg a kurkumaporral, hozzáadjuk a lisztet és a tejjel szokásos sűrűségű palacsintamasszát kavarunk. 15-20  percig állni hagyjuk, majd csőrös flakonba öntjük(vagy vastagabb műanyagzacskóba, melynek aztán bekötjük a nyílását és az egyik csücskére kis lyukat vágunk), majd körkörös mozdulatokkal forró, tapadásmentes serpenyőbe csurgatjuk. Amint a palacsinta szilárdulni kezd, megforgatjuk és világosra sütjük. Óvatosan tányérra borítjuk és  két szélét azonnal behajtjuk, majd feltekerjük(ne szárítsuk ki a palacsintát, mert összetörik). Egymás mellé téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva a csokiöntet mellé tálaljuk. 

Ötlet innen    Lépésről lépésre képek a linken.


2016. február 13.

Mustármagos lazac narancsmártással



Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet lazac, 2 evőkanál mustármagos mustár, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, só, bors; a narancsmártáshoz: 2 narancs, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 5 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, só.


Elkészítése: A mustárt elkeverjük az olajjal, a citromlével, sóval meg borssal és a lazacra töltjük, megforgatjuk  benne, hogy mindenhol jól befedje. A mártáshoz kifacsarjuk a narancs levét és főni tesszük, beleszórjuk a cukrot meg egy csipetnyi sót. A keményítőt elkavarjuk kevés vízzel és besűrítjük vele a narancslevet. Félrehúzzuk és belekavarjuk a hideg vajat. A lazacszeleteket forró serpenyőben, 2,5-2,5 percig sütjük mindkét oldalukon, majd lefedjük és meleg helyen 5 percig pihentetjük. tetszés szerinti körettel és narancsmártással leöntve tálaljuk. 


2016. február 11.

Erdélyi körözött




       
Hozzávalók 4-6 személyre: 150 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 2-3 evőkanál zsíros tejföl, 1 hagyma, só, bors, fűszerpaprika, köménymag, 1 szál petrezselyemzöld.

Elkészítése: A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a juhtúróval, majd kanalanként adagolva beledolgozzuk a száraz tehéntúrót és annyi  tejfölt, hogy krémes állagú túrókrémet kapjunk. A hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és belekavarjuk a krémbe. Sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt és egész köménymaggal ízesítjük. Jól lehűtve tálaljuk. 


2016. február 9.

Tökmaglisztes masnitészta





Hozzávalók: 8 dkg fehérliszt, 2 dkg tökmagliszt,  1 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál víz.

Elkészítése: 


1. A liszteket nyújtódeszkára szitájuk, majd összekeverjük a sóval. 
2. Közepére mélyedést alakítunk ki, beleütjük a tojást és villával felverjük, majd elkezdjük beledolgozni a lisztet. 
3. Mikor a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a vízet és kézzel összegyúrjuk. 
4. Konyhai törlővel letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.


5. A tésztát nyújtófa segítségével 1 mm vastagságúra nyújtjuk. 
6. 2,5-3 cm átmérőjű kerek kiszúróval kiszaggatjuk, majd lefedjük, hogy ne száradjon ki.
7. A korongokat két újjal középen összehúzzuk, majd erősen  összeszorítjuk, hogy masni alakot kapjunk.
8. A kész tésztát a nyújtódeszkán száradni hagyjuk. Felhasználásig papírtasakban tároljuk.

2016. február 6.

Krémes





Hozzávalók: 2 db. kb. 25 x 30 levelestészta lap;

 a krémhez: 1 l tej, 10 tojás sárgája, 5 dkg liszt, 7 dkg kukoricakeményítő, 12 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 5 tojás fehérje, 15dkg cukor, 10 g zselatin, 2-3 evőkanál porcukor a tálaláshoz.
 
Elkészítése:  A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá verjük. A zselatin leöntjük fél dl hideg vízzel. 7 dl tejet főni teszünk, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. A sárgáját kikavarjuk a porcukorral, a liszttel meg a keményítővel, felöntjük a megmaradt tejjel és állandó kavarás mellett beleöntjük a vaníliás tejbe, majd sűrűsödésig főzzük. Félrehúzzuk, belekavarjuk a zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét is. Egyik lapot egy azonos méretű tepsibe tesszük, ráöntjük a forró krémet, majd a másik lapot kockákra vágjuk és ráhelyezzük a krém tetejére. Egy éjszakára hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.



Leveles(vajas) tészta   (4 laphoz -2 adag krémeshez)     

Hozzávalók 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1/2 evőkanál apró szemcséjű cukor, 1 teáskanál rum, ásványvíz amennyit felvesz kb. 1,2-1,5 dl , csipetnyi só. 

Elkészítése: A vajat összedolgozzuk 12 dkg liszttel meg a rummal és három részre osztjuk. A megmaradt lisztet alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával, a  cukorral, csipetnyi sóval,  és annyi ásványvízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk és 30 percig hidegben pihentetjük, majd utána lisztezett felületen, ½ cm  vastagságú téglalap formára nyújtjuk. Széles pengéjű kés segítségével lekenjük az első adag vajjal, majd a tészta felső részét középre lehajtjuk, az alsó résszel pedig befedjük. Most a jobb felét hajtjuk középre, majd a bal felével fedjük be. Egy óráig hidegben pihentetjük, majd a műveletet megismételjük még kétszer, közötte mindig egy-egy óráig pihentetjük a tésztát. Az utolsó pihentetés után, a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és 4 db, kb.25 x 30 cm lapra vágjuk. A lapokat rendre, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben, 200 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.