Hozzávalók 8-10 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 nagy füstölt csülök,
10 dkg rizs, 10 dkg kukorica kása, 2 fej savanyú káposzta, 2 hagyma, 3-4
evőkanál olaj, 2-3 dl paradicsomlé, só, bors, fűszerpaprika, 1 kötés szárított
csombor és kapor.
Elkészítése: A kukorica kását több rend vízben megmossuk, 10 percig hideg
vízben állni hagyjuk, majd leszűrjük. A hagymát megpucoljuk, apróra
vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a kását és többször
átkavarva, 10-15 percig pároljuk. A csülökről körülbelül fele húst a
szalonnájával együtt levágjuk és apró kockákra vagdaljuk, majd hozzáadjuk a
darált húshoz. Sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, hozzáadjuk az
időközben langyosra hűlt hagymás kását, az átmosott és lecsöpögtetett rizst, a
paradicsomlé felét és alaposan összedolgozzuk. A káposztának kivágjuk a torzsáját és a leveleket szétbontjuk,
megormozzuk, ha nagyon nagyok, akkor középen kettőbe vágjuk őket. A masszából
egy evőkanálnyit a káposztalevél egyik szélére rakjuk, a levelet szorosan
feltekerjük, az ujjunkkal a két szélén a levelet bedugjuk. Addig folytatjuk,
míg a hozzávalók elfogynak. Egy edény aljára tesszük az ormozáskor leesett
káposztacsíkokat, a csombort meg a kaprot, befedjük a megmaradt és összevágott
káposztával, ráhelyezzük a csülköt, majd a töltelékeket körben egymás mellé
rakjuk, ha szükséges két-három sorban is. Meglocsoljuk a megmaradt
paradicsomlével, az egészet befedjük káposztalevelekkel és felöntjük vízzel.
Lassú tűzön 2-2,5 óra alatt megfőzzük.Tejföllel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése