Oldalak

2016. június 26.

Levendulaszörp



Hozzávalók: 1 csupor levendula virág, 30 dkg cukor, 1 l víz, 1 teáskanál citromsav. 

Elkészítése: A levendulavirágot egy hibátlan zománcú edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot meg a vizet és lassú  tűzön felforraljuk(nem főzzük). Félrehúzzuk, 1 napig állni hagyjuk, többször megkavarjuk. Másnap hozzáadjuk a citromsavat és 2 órát még állni hagyjuk, majd sűrű gézen átszűrjük. Hűtőben tároljuk. 




Megjegyzés: Limonádéhoz ízlés szerint adagoljuk a hideg vízbe, citromkarikát és jégkockát tegyünk bele. 

2016. június 23.

Bográcsos paradicsomos halleves


Hozzávalók 10 személyre: 15 dkg füstölt szalonna,  2 kg apró hal, 2 kg halfej és halfarok( a legjobb a harcsa  feje), 1 kg hagyma, 1 fej fokhagyma, 1,5 kg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér zöldjével, 1 nagy zeller zöldjével, 1 kg paprika, 2-3 paradicsompaprika,  3-4 csípős paprika, 2 kg paradicsom, só, 1 evőkanál bors, 4-5 evőkanál  fűszerpaprika. 

Elkészítése


1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A hagymát szeletekre, a gyökérzöldségeket karikákra vagy szeletekre, a paprikákat nagyobb darabokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk. 
2. A halakat meg a halfejeket hideg vízben kiáztatjuk, alaposan megmossuk, majd lesózzuk. 
3. A kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a borgács aljában hagyjuk. Rétegekben ráhelyezzük a következőket: a hagymát, rá a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a zellert.
4. A zeller- és petrezselyemzöldet megmossuk, rátesszük a zöldségekre. 


5. A zöldségere ráhelyezzük a halakat, a halfejeket és a halfarkakat. 
6. A halra tesszük a paprikákat, a félbe vágott csípőspaprikát és legfelül  a paradicsomcikkeket. Megsózzuk, felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi, majd nagy tűzőn, zubogva főzzük. Nem kavarjuk! 
7. A keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, mikor nem még keletkezik hab, rászórjuk a fűszerpaprikát meg a borst. 
8. Addig főzzük, míg a halhús leválik a csontról, a zöldségek pedig megpuhulnak(1-1,5 óra). Ha levesszük a tűzről, pár perc után látható, amint a kollagén a leves tetején kezd bebőrözni. 


9. 10 percig pihentetjük, majd a halat meg a zöldségeket külön edényekbe kivesszük. A levet átszűrjük, a zöldségeket szűrőn átpasszírozzuk és betesszük a levesbe. 

10. A halat kicsontoljuk és tálaláskor a levesbe tesszük. 


2016. június 19.

Sárgabarackos mandulás pite



Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 6 dkg madulaliszt, 5 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 40 dkg sárgabarack, 4 dkg vágott mandula, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítése:


1. A porcukrot összekeverjük a liszttel, a mandulaliszttel és a sütőporral.
2. A vajat felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
3. A tojásfehérjét felverjük.
4. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és rátöltjük a vajat. 


5. Könnyedén összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt, kb. 15x 25 cm-es tepsibe simítjuk. 
6. A barackot megmossuk, félbevágjuk, majd vékony szeletekre.
7. A barackot a massza tetejére tesszük, megszórjuk a vágott mandulával. Előmelegített sótőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. 


2016. június 14.

Málnás csokoládés kocka- Felii cu zmeură și ciocolată


Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál kakaó, 6 evőkanál liszt; a krémhez: 1 tasak vanília ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 5 dl tej, 10 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 10 g zselatin, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg málna; a glazúrhoz: 10 dkg 50%-os kakaótartalmú csokoládé, 1,2 dl tejszín, málna. 


Elkészítése
A tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverő legnagyobb fokozatán habosra  verjük. Beletöltjük az olajat, majd beleforgatjuk a kakaóval összevegyített lisztet.  A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk és 180 fokon 20 percig sütjük. 

A pudingport összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és megfőzzük. Még forrón fóliával letakarjuk közvetlen a puding tetején és hűlni hagyjuk. A zselatint 3 evőkanál vízben feloldjuk, kissé megmelegítjük. A szobahőmérsékletű mascarponet habosra kavarjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a kihűlt pudingot, a citromlevet, a végén pedig a zselatint. A tejszínt felverjük és a málnával együtt belekavarjuk a krémbe. Az így kapott krémet a tepsiben a kihűlt piskótára kenjük, 3-4 órára hidegben dermedni hagyjuk. 

A csokoládét a tejszínnel addig melegítjük, míg a csokoládé megolvad, majd sima krémmé kavarjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a málnás krém tetejére simítjuk. Újabb 2 órára dermedni hagyjuk, majd kockákra vágva, málnával megszórva tálaljuk. 

Felii cu zmeură

Ingrediente:

pentru blat: 3 ouă, 6 linguri zahăr,  1 lingură ulei, 1 lingură pudră de cacao, 6 linguri făină;

pentru cremă:  1 plic praf de budincă cu gust de vanilie, 4 linguri zahăr,  500 ml lapte, 100 g mascarpone, 200 ml frișcă, 10 g gelatină, 2 linguri zeamă de lămâie, 200 g zmeură;

pentru glazură: 100 g ciocolată cu minim 50 % conținut de cacao, 120 ml frișcă, zmeură.

Prepararea:  Ouăle se sparg într-un castron, se adaugă zahărul și se bat cu mixerul de mână până ce se obține o spumă densă. Se încorporează uleiul și făina amestecată cu cacaua. Compoziția se toarnă într-o tavă de mărime medie, tapetată cu hârtie de copt și se coace 20 minute la 180 grade.  Praful de budincă se amestecă cu zahărul și laptele, se fierbe, apoi se lasă la răcit. Gelatina se pune în 30 ml apă, se lasă 5 minute, apoi se încălzește puțin. Se încorporează în budincă mascarponele, frișca bătută și gelatina, iar la sfârșit zmeura. Crema se unge peste blat, se pune pentru 3-4 ore la rece. Frișca se pune la încălzit, se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici și se omogenizează, se lasă puțin la răcit, apoi se toarnă deasupra cremei și se presară zmeura. Se feliază după 2-3 ore. 

2016. június 7.

Paradicsomos újkrumpli



Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újkrumpli, 25 dkg koktélparadicsom, 1 fej fokhagyma, petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, só, bors. 


Elkészítése: Az olajat meg a vajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, összekavarjuk(vigyázzunk, hogy ne égjen meg), majd rádobjuk a negyedekbe vágott paradicsomot  és összesütjük. A krumpli zsenge héját lekaparjuk, megmossuk, majd kockákra vágjuk és rádobjuk a paradicsomra. Sózzuk, borsózzuk és fedő alatt megpároljuk. Ha szükséges, egy nagyon pici vizet töltünk alája. Mikor a krumpli megpuhult, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Sülttel tálaljuk