Hozzávalók 10 személyre: 15 dkg füstölt
szalonna, 2 kg apró hal, 2 kg halfej és halfarok( a legjobb a harcsa
feje), 1 kg hagyma, 1 fej fokhagyma, 1,5 kg sárgarépa, 50 dkg
petrezselyemgyökér zöldjével, 1 nagy zeller zöldjével, 1 kg paprika, 2-3
paradicsompaprika, 3-4 csípős paprika, 2 kg paradicsom, só, 1 evőkanál
bors, 4-5 evőkanál fűszerpaprika.
Elkészítése:
1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A
hagymát szeletekre, a gyökérzöldségeket karikákra vagy szeletekre, a paprikákat
nagyobb darabokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
2. A halakat meg a halfejeket hideg vízben
kiáztatjuk, alaposan megmossuk, majd lesózzuk.
3. A kockákra vágott szalonnát zsírjára
sütjük, a borgács aljában hagyjuk. Rétegekben ráhelyezzük a következőket: a
hagymát, rá a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a zellert.
4. A zeller- és petrezselyemzöldet megmossuk, rátesszük a zöldségekre.
5. A zöldségere ráhelyezzük a halakat, a
halfejeket és a halfarkakat.
6. A halra tesszük a paprikákat, a félbe
vágott csípőspaprikát és legfelül a paradicsomcikkeket. Megsózzuk,
felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi, majd nagy tűzőn, zubogva főzzük.
Nem kavarjuk!
7. A keletkező habját szűrőkanállal leszedjük,
mikor nem még keletkezik hab, rászórjuk a fűszerpaprikát meg a borst.
8. Addig főzzük, míg a halhús leválik a
csontról, a zöldségek pedig megpuhulnak(1-1,5 óra). Ha levesszük a tűzről, pár perc után
látható, amint a kollagén a leves tetején kezd bebőrözni.
9. 10 percig pihentetjük, majd a halat meg a
zöldségeket külön edényekbe kivesszük. A levet átszűrjük, a zöldségeket szűrőn
átpasszírozzuk és betesszük a levesbe.
10. A halat kicsontoljuk és tálaláskor a levesbe
tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése