Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 1
evőkanál olaj, 1 evőkanál kakaó, 6 evőkanál liszt; a krémhez: 1 tasak vanília
ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 5 dl tej, 10 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 10
g zselatin, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg málna; a glazúrhoz: 10 dkg 50%-os
kakaótartalmú csokoládé, 1,2 dl tejszín, málna.
Elkészítése:
A tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a
cukrot és kézi habverő legnagyobb fokozatán habosra verjük. Beletöltjük
az olajat, majd beleforgatjuk a kakaóval összevegyített lisztet. A
masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk és 180 fokon 20
percig sütjük.
A pudingport összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és
megfőzzük. Még forrón fóliával letakarjuk közvetlen a puding tetején és hűlni
hagyjuk. A zselatint 3 evőkanál vízben feloldjuk, kissé megmelegítjük. A
szobahőmérsékletű mascarponet habosra kavarjuk, kanalanként adagolva
beledolgozzuk a kihűlt pudingot, a citromlevet, a végén pedig a zselatint. A
tejszínt felverjük és a málnával együtt belekavarjuk a krémbe. Az így kapott
krémet a tepsiben a kihűlt piskótára kenjük, 3-4 órára hidegben dermedni
hagyjuk.
A csokoládét a tejszínnel addig melegítjük, míg a csokoládé megolvad,
majd sima krémmé kavarjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a málnás krém tetejére
simítjuk. Újabb 2 órára dermedni hagyjuk, majd kockákra vágva, málnával
megszórva tálaljuk.
Felii cu zmeură
Ingrediente:
pentru blat: 3 ouă, 6
linguri zahăr, 1 lingură ulei, 1 lingură
pudră de cacao, 6 linguri făină;
pentru cremă: 1 plic praf de budincă cu gust de vanilie, 4
linguri zahăr, 500 ml lapte, 100 g
mascarpone, 200 ml frișcă, 10 g gelatină, 2 linguri zeamă de lămâie, 200 g
zmeură;
pentru glazură: 100 g
ciocolată cu minim 50 % conținut de cacao, 120 ml frișcă, zmeură.
Prepararea: Ouăle se sparg într-un castron, se adaugă
zahărul și se bat cu mixerul de mână până ce se obține o spumă densă. Se
încorporează uleiul și făina amestecată cu cacaua. Compoziția se toarnă într-o
tavă de mărime medie, tapetată cu hârtie de copt și se coace 20 minute la 180
grade. Praful de budincă se amestecă cu
zahărul și laptele, se fierbe, apoi se lasă la răcit. Gelatina se pune în 30 ml
apă, se lasă 5 minute, apoi se încălzește puțin. Se încorporează în budincă
mascarponele, frișca bătută și gelatina, iar la sfârșit zmeura. Crema se unge
peste blat, se pune pentru 3-4 ore la rece. Frișca se pune la încălzit, se
adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici și se omogenizează, se lasă puțin la răcit,
apoi se toarnă deasupra cremei și se presară zmeura. Se feliază după 2-3 ore.
Ez isteni finomnak néz ki, a receptetet mentettem, bár nem vagyok egy nagy sütős, általában mentem mindet, ami tetszik és soha nem csinálom meg. :-( üdv
VálaszTörlésEzzel én is így vagyok!
TörlésEz valami csoda! :D
VálaszTörlés