Oldalak

2016. október 30.

Emeletes élvezet


Hozzávalók
1 réteg: 25 dkg darált keksz, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, baracklekvár;
2 réteg: 20 dkg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 2,5 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 10 g zselatin;
3 réteg:  2 tasak vanília ízű krémpor(hidegen verhető), 10 dkg porcukor, 5 dl tej;
4 réteg: 3 dl habtejszín
5 réteg: 5 dkg tejcsokoládé.

Elkészítése:
 A darált kekszet összegyúrjuk a porcukorral, a vajjal és annyi baracklekvárral, hogy a massza összeálljon, majd kb. 30x30 cm-es tepsibe nyomkodjuk. 

A tehéntúrót botmixerrel krémesre dolgozzuk, összekavarjuk a porcukorral meg a vaníliacukorral, a fél dl vízben feloldott  zselatinnal, végül pedig beleforgatjuk a felvert tejszínt és rásimítjuk a kekszes rétegre. 

A vaníliás krémporokat összekeverjük a porcukorral, felöntjük a hideg tejjel és kézi mixerrel vastag krémhabbá verjük, majd a túrós rétegre kenjük. 

A habtejszínt felverjük  és a vaníliakrémre simítjuk, majd megszórjuk a lereszelt csokoládéval.




2016. október 29.

Almás táska


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 teáskanál fajéj, 3 evőkanál étkezési keményítő, 1 tojás, 2-3 evőkanál cukor.


Elkészítése: Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk. A cukrot olvadni tesszük, mikor karamellizálodni kezd hozzáadjuk az almát és kicsit megpároljuk. Rászórjuk a fahéjat meg az étkezési keményítőt, összekavarjuk, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A leveles tésztát kinyújtjuk, kb. 12x16 cm-es téglalapokra vágjuk, körbe lekenjük a széleket felvert tojással.  Képzeletben mindegyik lapot 2 részre osztjuk, egyik felére 2-2 evőkanál almát teszünk, a másik felét éles késsel 4-5 helyen bevagdossuk, majd ezt az oldalt az almára hajtjuk, körbe a széleket egy villával lenyomjuk. Tetejét lekenjük tojással és megszórjuk cukorral. 180 fokon, 15-20 percig sütjük. 


2016. október 25.

Borzselés húspástétom



Hozzávalók 6-8 személyre: 30 dkg marha lapocka, 30 dkg  sertés lapocka, 30 dkg sertésmáj, 10 dkg krumpli, 25 dkg szalonna, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1,5-2 dl zsíros tejszín, 1 dl vörösbor, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál méz, 4 borokabogyó, 1 teáskanál kakukkfű, 1/2 teáskanál koriandermag,  1/2 teáskanál színes bors, 2-3 babérlevél, fél citrom, 20 kapribogyó, só;

a zseléhez: 3 dl vörösbor, 1 rúd fahéj, 2-3 szem szegfűbors, 1 csillagánizs, 7 g zselatin


Elkészítése:  A húsokat kb. 3x3 cm darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. 2 borokabogyót, a koriadnermagot meg a borst mozsárban összetörjük, rászórjuk a húsra, hozzáadjuk a megmaradt egész borokabogyót, a kakukkfűvet, a babérlevelet,  a citrom reszelt héját, ráöntjük az olajat és alaposan bedörzsöljük. Fóliával lefedjük és 24 órán át hűtőben érleljük. A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, szeletekre vágjuk, a szalonnát pedig kis kockákra, majd sütőtálba rakjuk, rátesszük a húst, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk és összekavarjuk. Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy kb. félig ellepje. Fóliával lefedjük és sütőben, két és fél-három órán át, lassú tűzön pároljuk. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk zsírjára sülni. A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és melegen áttörjük. A májat forró vízben, 15-20 percig főzzük, majd még langyosan, a hússal együtt kis lyukú tárcsán, kétszer ledaráljuk. Késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk az áttört krumplit, a tejszínt, majd krémesre kavarjuk. Ha szükséges, még sózzuk. A végén beleforgatjuk a kapribogyót és tálba simítjuk. A bort felforraljuk a fűszerekkel, félrehúzzuk és belekavarjuk az előzőleg 0,5 dl vízben feloldott zselatint. Langyosan a pástétomra töltjük, majd 6 órát hűtőben dermesztjük. 





2016. október 23.

Sütőtökös tekercs



Hozzávalók: a laphoz: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 16 dkg sütőtök(meghámozva), 4 evőkanál liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál reszelt citromlé, csipetnyi só; a krémhez: 1 tasak citromízű pudingpor, 3 dl tej, 12 dkg vaj, 10 dkg +1 evőkanál  porcukor, 1/2 citrom leve. 

Elkészítése


1. A sütőtököt kockákra vágjuk, megfőzzük, majd leszűrjük és villával összetörjük. 
2. A tojásokat a cukorral és a csipetnyi sóval vastag krémhabbá verjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a sütőtököt, a citromlével eloltott szódabikarbónát meg a sütőporral elkevert lisztet és összekavarjuk. 


3. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk és 175 fokon, 15-20 percig sütjük. Ha megsült kivesszük, befedjük sütőpapírral és feltekerjük. Hűlni hagyjuk. 
4. A pudingport a tejjel megfőzzük, hűlni hagyjuk. A szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk 10 dkg porcukorral, kanalanként adagolva beledolgozzuk a pudingot és a citromlevet.


5. A lapot kiterítjük, lehúzzuk a sütőpapírt, lekenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük. Visszacsavarjuk a sütőpapírba és 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
6. Tálalás előtt kivesszük a sütőpapírból, megszórjuk porcukorral és szeletekre vágjuk. 



2016. október 22.

Szezámmagos halva(örmény recept) - Halva armenească cu susan


Szezámmagos halva - örmény recept    

Hozzávalók: 10 dkg 82 %-os vaj, 25 dkg + 1-2 evőkanál liszt, 20 dkg szezámmag, 25 dkg vegyes méz, kakaó. 


Elkészítése: A mézet kis lángon felmelegítjük. Egy magas falú edényben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és összekavarjuk. Apró szemcsésnek kell lennie, körülbelül mint a búzadara. Ha a liszt nagyobb szemcsékben áll össze(pl. mint a borsószem), akkor még beleszórunk 1-2 evőkanál lisztet, míg a szemcsék kisebbek lesznek. Próbát végezhetünk úgy is, hogy egy fehér papírra teszünk egy keveset a vajas-lisztes keverékből, ha hirtelen nagy zsírfoltot hagy rajta, akkor még szükséges  hozzáadni egy kevés lisztet. Tovább kavarva hozzáadjuk a szezámmagot, majd 2-3 perc után a forró mézet is. Addig kavarjuk, míg a massza az edény közepén összeáll. Vízzel kiöblített, kb. 20x20 cm-es tálcára tesszük és hideg vízbe mártott evőkanál hátával ellapítjuk. Egy éjszakán át hidegben tartjuk, majd éles késsel kis kockákra vágjuk. Tetszés szerint kakaóba is lehet hempergetni.


Halva armenească cu susan

Ingrediente: 100 g unt de 82% grăsime, 250 g făină +1-2 linguri, 200 g semințe de susan, 250 g miere polifloră, cacao.

Prepararea: Mierea se pune la încălzit pe foc mic. Într-o tigaie cu pereții mai înalți se topește untul, se adaugă făina și se amestecă până cînd se încorporează în unt. Trebuie să devină granulat, ca un gris, iar dacă sunt gogoloașe mai mari de făină, se mai adaugă 1-2 linguri de făină, până cînd acestea se desfac. Se face proba grăsimii: cu hârtie albă se tamponează făina, dacă lasă urme stridente de grăsime, se mai adaugă puțină făină. Se amestecă bine și se adaugă semințele de susan, amestecînd în continuare. Mierea se încălzește până la fierbere și se toarnă peste compoziție, apoi se amestecă în continuare 2-3 minute, până când compoziția se adună. Se scoate într-o tavă umezită, iar deasupra se nivelează cu o spatulă sau cu degetele înmuiate în apă rece cu gheață. Se ține câteva ore la rece, apoi se taie cubulețe sau în forme după plac. Opțional se poate tăvăli prin cacao de calitate. 

2016. október 21.

Sütőtökös pohárkrém csokoládés keksszel



Hozzávalók 5-6 személyre: 15 dkg cukor, 2 dl habtejszín, 10 dkg jó minőségű fehércsokoládé, 20 dkg sütőtök püré, 8 dkg csokoládés keksz, vanília eszencia, fahéj.


Elkészítése: A krémhez 1 dl tejszínt felforralunk. A cukrot közepes lángon karamellizáljuk, majd rátöltjük a forró tejszínt(vigyázat, fröcsköl!), és addig kavarjuk, míg a karamell elolvad. Félrehúzzuk a tűzről és pár perc után belekavarjuk az összetördelt csokoládét. Többször átkavarva lehűtjük, legalább 2-3 órán át hűtőben tartjuk, de akár estétől reggelig is, hogy megdermedjen. Másnap kézi habverővel kihabosítjuk, belekeverjük a sütőtök pürét és pár csepp vanília eszenciával vagy fahéjjal ízesítjük. A  megmaradt habtejszínt felverjük, a kekszet késes aprítóban összezúzzuk.  A krémet meg a habot külön-külön, csillagcsővel ellátott habzsákokba kanalazzuk, majd a krémet és a kekszet váltakozva poharakba rétegezzük, tetejére habtejszínt nyomunk és megszórjuk kekszmorzsával. 


2016. október 20.

Birskörtesajt - Peltea de gutui


Hozzávalók: 2 kg birskörte vagy birsalma,  1,2 kg cukor, 1 citrom.


Elkészítése: A birskörtét vagy -almát megmossuk, a magházát meg a hibás részeket eltávolítjuk és  héjával együtt cikkekre vagy kockákra vágjuk. Egy edénybe tesszük, meglocsoljuk a citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen, majd kis lángon, fedő nélkül puhára főzzük. Félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük, ha jónak látjuk, szűrön átszűrjük, hogy az esetleges darabok ne kerüljenek bele. Hozzáadjuk a cukrot és állandó kavarás mellett, kis lángon, kb. 30 percig főzzük(vigyázat, mert nagyon pöfög). Kevés próbát veszünk egy kistányérra, hűtőbe tesszük és ha pár perc alatt kocsonyásodni kezd, akkor készen van. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és  hűvös, száraz helyen tartjuk, pár nap után egy azonos méretű lapítóra fordítjuk és szikkadni hagyjuk. 


Peltea de gutui

Ingrediente: 2 kg gutui, 1,2 kg zahăr, 1 lămâie. 

Prepararea: Gutuile se spală, se scot părțile defecte și cotorul cu semințele, se taie cubulețe, se pun într-un vas și se stropesc cu zeama de lămâie. Se toarnă apă cât să nu acopere de tot și se fierbe la foc mic până se înmoaie, fără să fie acoperit. Se ia deoparte, se lasă puțin la răcit, apoi se mixează cu blenderul vertical. Terciul obșinut se trece printr-un pasator, apoi se adaugă zahărul și se fierbe la foc moderat, cca. 30 minute, amestecând încontinuu. Se ia probă pe o farfurie, se pune la rece. Dacă în 4-5 minute începe să se închege, pelteaua este gata. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt,  și se lasă la loc uscat și răcoros. După 2-3 zile se întoarce pe partea cealaltă. Când pelteaua este uscată, se taie cubulețe și se păstrează în recipiente de sticlă. 

2016. október 19.

Birskörte zselé




Ha kompótot készíttek birsből vagy almából, ne dobjátok ki a héjukat. Finom zselét lehet még belőlük készíteni.

Hozzávalók: 1 kg birshéj, 50 dkg piros almahéj, kb. 50 dkg cukor.


Elkészítése: A birs és almahéjat egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, lefedjük, majd kis lángon addig főzzük, míg pépesre puhul. Ha esetleg a leve nagyon elfőne és a héj még nem puha, feltöltjük kevés meleg vízzel.  Mikor megpuhult, sűrű szitán vagy vászonanyagon átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni(akár egy egész éjszaka is). Másnap a levet lemérjük, hozzáadjuk a cukrot( ½  l léhez 50 dkg cukor) és kis lángon addig főzzük, míg hideg vízbe cseppentve zselés állagot vesz fel. Tiszta üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 


2016. október 18.

Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

  

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej káposzta, 3 érett paradicsom, 1 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, só, bors, fűszerpaprika, csombor, kapor; a gombafasírthoz: 40 dkg gomba, 1 hagyma, 4 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, só, bors, majoránna, olaj a sütéshez. 

 Elkészítése: A káposzta külső leveleit levesszük, félbe, majd vékony laskára vágjuk, megsózzuk és a zsír felén kissé megdinszteljük. A paradicsomokat bevágjuk, 1 percre forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk, a húsát pedig összevágjuk és hozzáadjuk a káposztához. Az apróra vágott hagymát a megmaradt zsíron üvegesre dinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával meg a liszttel, felöntjük 2 dl vízzel, felforraljuk, majd a káposztára öntjük. Beletesszük az összekötött csombort meg a kaprot, megszórjuk borssal és 15-20 percig főzzük. A gombafasírthoz a hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a megmosott és ledarált(vagy késes aprítóban összevágott) gombát és zsírjára sütjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zsemlemorzsát meg a tojást, sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük, majd összedolgozzuk. Olajos kézzel diónyi fasírtokat formázunk, majd forró olajban megsütjük. A főzelékkel tálaljuk. 


2016. október 16.

Mazsolás édesburgonyás sütemény


Hozzávalók: 2 nagy tojás(vagy 3 kisebb), 15 dkg cukor, 1 dl olaj, 20 dkg főtt édesburgonya, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, fél citrom, 1 teáskanál vanília kivonat, 1/2 teáskanál fahéj, 5 dkg mazsola.


Elkészítése: A főtt édesburgonyát áttörjük. A tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverő legerősebb fokozatán vastag krémhabbá verjük. Hozzáadjuk az olajat, a burgonyát, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját és a levével eloltott szodabikarbonát, majd 1 percig még verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd a tojáshabba dolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe tesszük, tetejére szórjuk a mazsolát és előmelegített sütőben, 175 fokon, 25 percig sütjük. 



2016. október 14.

Céklás lazacos miniszendvicsek


Hozzávalók 4 személyre: 1 magvas bagett, 1 cékla(kb. 25 dkg), 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg sajtkrém, 1/2 citrom, balzsamecet, 2-3 evőkanál bazsalikomos olívaolaj, 1 teáskanál méz, pár szál metélőhagyma, só, bors, szárított, morzsolt kapor. 


Elkészítése: A céklát megfőzzük, ha kihűlt megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy tálban összekavarjuk a mézzel meg az olajjal, megsózzuk és meglocsoljuk balzsamecettel, majd összekavarjuk és 30 percig állni hagyjuk. A sajtkrémet kikavarjuk citromlével és kevés kaporral, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát és a lazacot(egy keveset félreteszünk a díszítéshez). A bagettet szeletekre vágjuk, kissé megpirítjuk, ha kihűltek rákanalazzuk a céklát, majd a lazacos sajtkrémet. Citrommal, lazachússal és metélőhagymával díszítjük. Azonnal tálaljuk. 


2016. október 13.

Gombás derelye


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 18-20 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, só; a töltelékhez: 35 dkg gomba, 1 hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2 evőkanál paprikakrém, 5 dkg vaj,  petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése


1. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még langyosan meghámozzuk és áttörjük. 
2. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, kevés sót, és egy kanállal elkezdjük beledolgozni a lisztet.
3. Mikor kanállal már nem tudjuk keverni, lisztezett felületre szedjük.
4. Annyi lisztet dolgozunk még bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 


5. Az apróra vágott hagymát meg gombát az olajon megpároljuk, hozzáadunk 1 evőkanál paprikakrémet, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsózzuk. Hűlni hagyjuk.
6. A derelyetésztát lisztezett felületen, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
7. 6x6cm-es négyzetekre vágjuk. 
8. Mindegyik négyzet közepére 1-1 teáskanálnyi gombás tölteléket teszünk. 


9. A négyzeteket félbehajtjuk, ügyelve, hogy a töltelék középen maradjon.
10. Lisztbe mártott villával a derelyék szélét lenyomjuk. 
11. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a derelyéket és addig főzzük, míg feljönnek a víz szénére. 

12. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, belekavarjuk a megmaradt paprikakrémet meg a felvágott petrezselyemzöldet és beleforgatjuk a kifőtt derelyét. Azonnal tálaljuk. 


2016. október 12.

Ecetes almapaprika káposztával töltve



Hozzávalók (15-16 db. 7 dl befőttesüveghez): 5 kg almapaprika, 2 fej káposzta, 4 l víz, 4 evőkasnál jódmentes só, 60 dkg cukor, 8 dl 9 fokos ecet, minden befőttesüveghez: 1 teáskanál mustármag, 1/2 teáskanál szemesbors, pár szem koriandermag, 1-2 babérlevél, csipetnyi szalicil.

Elkészítése

1. Az almapaprikát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük.
2. Hegyes késsek körbevágjuk a torzsáját, kiszedjük és kiverjük belőle a magokat.


3. A káposztát vékony szálakra gyaluljuk, enyhén megsózzuk és összekavarjuk(nem szorítjuk ki).
4. A kissé megpuhult káposztát jól belenyomkodjuk az almapaprikákba. 


5. A megtöltött paprikákat szorosan egymás mellé tesszük az üvegkannákba. 

6. Beleszórjuk a fűszereket. A vizet a sóval meg a cukorral felforraljuk, belekavarjuk az ecet, ha félig kihűlt rátöltjük. kevés szalicilt szórunk a tetejére és lezárjuk. 

2016. október 11.

Kéksajtos fügés szendvicsfalatok


Hozzávalók 4 személyre: 1 sokmagvas bagett, 20 dkg kékpenészes sajt, 6 füge, 5 dkg natúr sajtkrém, metélőhagyma, 1 evőkanál tökmagolaj, 1 evőkanál dióolaj, balzsamecet, só, pár salátalevél a tálaláshoz.


Elkészítése: A bagettet szeletekre vágjuk és vékonyan lekenjük a sajtkrémmel. A kéksajtot kis kockákra, a fügét cikkekre, a metélőhagymát pedig apróra vágjuk, majd a bagettszeletekre halmozzuk. Az olajokat összekeverjük, kevés sóval meg balzsamecettel ízesítjük, majd meglocsoljuk vele a falatokat. Friss salátalevélen tálaljuk. 


2016. október 10.

Zöldségleves pulykahúsgombóccal





Hozzávalók 6 személyre: 1 pulykaszárny, 40 dkg sárgarépa,. 1 petrezselyemgyökér, 1 pasztinák, 20 dkg kelbimbó, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg lúdgége tészta, só, bors, 1 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, kevés olaj. 

Elkészítése: A pulykaszárnyat megmossuk, enyhén sós vízben főni tesszük. Mikor felforrt lehabozzuk, majd közepes lángon főzzük. Közben a zöldségeket megpucoljuk, a gyökérzöldségeket karikákra, a hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát és a gyökérzöldségeket, mikor a hús majdnem készre főtt beletesszük a levesbe. kb. 10 perc után kivesszük a pulykaszárnyat és beletesszük a kelbimbót. A húst leszedjük a csontról, ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást meg a zsemlemorzsát, sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A masszából gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. Beleszórjuk a lúdgége tésztát is és a megmaradt petrezselyemzöldet és addig főzzük, míg a tészta megpuhul. 



2016. október 9.

Kinder King




Hozzávalók 
a piskótához: 3 tojás, 9 dkg cukor, 9 dkg liszt, 2 evőkanál olaj; 
a karamellhez: 25 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 1 dl tejszín, 10 dkg vaj; 
a krémhez: 30 dkg habtejszín, 2 evőkanál méz, 10 g zselatin; 
a tetejére: 10 dkg csokoládé, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vágott mandula.


Elkészítése

A tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverő legnagyobb fokozatán könnyű habkrémmé verjük, majd beleszitáljuk a lisztet, a tál oldalán körbecsorgatjuk az olajat és összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk és  180 fokon, 20 percig sütjük. 

A karamellhez a cukrot egy edénybe szórjuk, rátöltjük a vizet( nem kavarjuk) és kis lángon karamellizálodni hagyjuk. Mikor szép karamellszínű, hozzáadjuk  kis darabokban a vajat, majd a felmelegített tejszínt. Hideg vízben kihűtjük.

 A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük és hozzáadjuk a mézet. A habtejszínt  felverjük, majd belekavarjuk a mézes zselatint,  felét a piskótára simítjuk, rácsorgatjuk a karamellt, majd befedjük a megmaradt krémmel és 3-4 órára hűtőbe tesszük. 

A csokoládét felolvasztjuk, belekavarjuk az olajat és a krém tetejére kenjük. Megszórjuk a mandulával, majd 1 órára újból hűtőbe tesszük.


2016. október 8.

Édes turóskolbászkák


Recept még  mindig ebből a régi lapból .


Hozzávalók:  50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 12 dkg cukor, csipetnyi sáfrány, 2 evőkanál olvasztott vaj, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, liszt, olaj a sütéshez, vaníliás porcukor.

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük annyi liszttel, hogy puha tésztát kapjunk. Lisztezett felületen vékonyra sodorjuk, majd 6-8 cm-es darabokra vágjuk és közepesen forró olajban kisütjük. Porcukorral megszórva, lekvárral vagy kompóttal tálaljuk. 




2016. október 7.

Gomba fricassée

                                                                                                                                                                                                                                          
     
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csiperkegomba, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2,5 dl hús alaplé, 1 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 1/2 citrom, só, bors.

  Elkészítése: A gombát megmossuk, szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével és a vajon kissé megpároljuk. Megsózzuk, rászórjuk a lisztet és kevés borst, elkavarjuk, majd felöntjük az alaplével és negyed óráig közepes lángon főzzük. A tojássárgáját elkavarjuk a tejszínnel és a mártásba kavarjuk. Azonnal tálaljuk. 

2016. október 6.

Köménymagos körözött


                 
Hozzávalók 4-6 személyre: 15 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 2-3 evőkanál zsíros tejföl, 1 hagyma, só, bors, fűszerpaprika, köménymag.

Elkészítése: A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a juhtúróval, majd kanalanként adagolva beledolgozzuk a lecsöpögtetett tehéntúrót és annyi  tejfölt, hogy krémes állagú túrókrémet kapjunk. A hagymát apróra vágjuk és belekavarjuk a krémbe. Sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt és egész köménymaggal ízesítjük. Jól lehűtve tálaljuk.