2016. október 20.

Birskörtesajt - Peltea de gutui


Hozzávalók: 2 kg birskörte vagy birsalma,  1,2 kg cukor, 1 citrom.


Elkészítése: A birskörtét vagy -almát megmossuk, a magházát meg a hibás részeket eltávolítjuk és  héjával együtt cikkekre vagy kockákra vágjuk. Egy edénybe tesszük, meglocsoljuk a citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen, majd kis lángon, fedő nélkül puhára főzzük. Félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük, ha jónak látjuk, szűrön átszűrjük, hogy az esetleges darabok ne kerüljenek bele. Hozzáadjuk a cukrot és állandó kavarás mellett, kis lángon, kb. 30 percig főzzük(vigyázat, mert nagyon pöfög). Kevés próbát veszünk egy kistányérra, hűtőbe tesszük és ha pár perc alatt kocsonyásodni kezd, akkor készen van. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és  hűvös, száraz helyen tartjuk, pár nap után egy azonos méretű lapítóra fordítjuk és szikkadni hagyjuk. 


Peltea de gutui

Ingrediente: 2 kg gutui, 1,2 kg zahăr, 1 lămâie. 

Prepararea: Gutuile se spală, se scot părțile defecte și cotorul cu semințele, se taie cubulețe, se pun într-un vas și se stropesc cu zeama de lămâie. Se toarnă apă cât să nu acopere de tot și se fierbe la foc mic până se înmoaie, fără să fie acoperit. Se ia deoparte, se lasă puțin la răcit, apoi se mixează cu blenderul vertical. Terciul obșinut se trece printr-un pasator, apoi se adaugă zahărul și se fierbe la foc moderat, cca. 30 minute, amestecând încontinuu. Se ia probă pe o farfurie, se pune la rece. Dacă în 4-5 minute începe să se închege, pelteaua este gata. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt,  și se lasă la loc uscat și răcoros. După 2-3 zile se întoarce pe partea cealaltă. Când pelteaua este uscată, se taie cubulețe și se păstrează în recipiente de sticlă. 

1 megjegyzés:

Anikó írta...

Adél valami csodás lett, öröm nézegetni, a jövőhéten csinálok én is 2 kg-ból, mert annyira szeretem :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...