Hozzávalók: 2 kg birskörte vagy birsalma, 1,2 kg cukor, 1 citrom.
Elkészítése: A birskörtét vagy -almát megmossuk, a magházát meg a hibás
részeket eltávolítjuk és héjával együtt cikkekre vagy kockákra vágjuk.
Egy edénybe tesszük, meglocsoljuk a citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy
ne lepje el teljesen, majd kis lángon, fedő nélkül puhára főzzük. Félrehúzzuk,
kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük, ha jónak látjuk, szűrön
átszűrjük, hogy az esetleges darabok ne kerüljenek bele. Hozzáadjuk a cukrot és
állandó kavarás mellett, kis lángon, kb. 30 percig főzzük(vigyázat, mert nagyon
pöfög). Kevés próbát veszünk egy kistányérra, hűtőbe tesszük és ha pár perc
alatt kocsonyásodni kezd, akkor készen van. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük
és hűvös, száraz helyen tartjuk, pár nap után egy azonos méretű lapítóra
fordítjuk és szikkadni hagyjuk.
Peltea de gutui
Ingrediente: 2 kg gutui, 1,2 kg zahăr, 1 lămâie.
Prepararea: Gutuile se spală, se scot părțile defecte și cotorul cu
semințele, se taie cubulețe, se pun într-un vas și se stropesc cu zeama de
lămâie. Se toarnă apă cât să nu acopere de tot și se fierbe la foc
mic până se înmoaie, fără să fie acoperit. Se ia deoparte, se lasă puțin
la răcit, apoi se mixează cu blenderul vertical. Terciul obșinut se trece
printr-un pasator, apoi se adaugă zahărul și se fierbe la foc moderat, cca. 30
minute, amestecând încontinuu. Se ia probă pe o farfurie, se pune la rece. Dacă
în 4-5 minute începe să se închege, pelteaua este gata. Se toarnă într-o tavă
tapetată cu hârtie de copt, și se lasă la loc uscat și răcoros. După 2-3
zile se întoarce pe partea cealaltă. Când pelteaua este uscată, se taie
cubulețe și se păstrează în recipiente de sticlă.
Adél valami csodás lett, öröm nézegetni, a jövőhéten csinálok én is 2 kg-ból, mert annyira szeretem :-)
VálaszTörlés