Ha kompótot készíttek birsből vagy almából, ne dobjátok ki a héjukat. Finom zselét lehet még belőlük készíteni.
Hozzávalók: 1 kg birshéj, 50 dkg piros almahéj, kb. 50 dkg cukor.
Elkészítése: A birs és almahéjat egy edénybe tesszük, felöntjük annyi
vízzel, amennyi jól ellepi, lefedjük, majd kis lángon addig főzzük, míg pépesre
puhul. Ha esetleg a leve nagyon elfőne és a héj még nem puha, feltöltjük kevés
meleg vízzel. Mikor megpuhult, sűrű szitán vagy vászonanyagon átszűrjük
és hagyjuk jól lecsöpögni(akár egy egész éjszaka is). Másnap a levet lemérjük,
hozzáadjuk a cukrot( ½ l léhez 50 dkg
cukor) és kis lángon addig főzzük, míg hideg vízbe cseppentve zselés állagot
vesz fel. Tiszta üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)