A „Háztartás
- A magyar háziasszonyok közlönye” ,
1895-1920 között, havonta háromszor megjelenő folyóirat
volt, melyet 1895 januárjától Urainé Hentaller Lilly, 1912-től Kürthy Emilné,
1919-től pedig Sárosi Bella szerkesztettek. A folyóirat háztartási,
gyereknevelési, egészségügyi, állattartási, kertészeti és konyhai rovatokat
tartalmazott, ezek mellett szépirodalmi olvasmányokat, zenei, képzőművészeti és
sport híreket lehetett olvasni benne. A konyha rovatban az olvasok által
beküldött receptek voltak megjelenítve, ételek, sütemények, édességek, italok,
disznóvágás, befőzés címkék alatt kategorizálva. Minden évben a megjelent lapok
és a karácsonyi különkiadás vászonkötésű könyv formájába lettek összekötve. Az
alábbi recept az 1906-ban megjelent folyóirat-könyvből készitettem,
melyet ezúton is köszönök Petru Cioară-nak, a Bábes-Bolyai
Tudományegyetem nyugalmazott fizika tanárának.
Finom tojásétel
Hozzávalók 4
személyre: 6 evőkanál vagdalt sonka(vagy főtt füstölt nyelv), 6 evőkanál
szitált zsemlemorzsa, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 6 tojás, 8
evőkanál tejszín, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 teáskanál étkezési keményítő,
só, bors, vaj és zsemlemorzsa a formához.
Elkészítése: Egy
kuglóformát jól kikenünk vajjal és beszórjuk zsemlemorzsával. A vagdalt sonkát
összekeverjük a zsemlemorzsával meg a petrezselyemzölddel, meglocsoljuk 2
evőkanál olvasztott vajjal és 4 evőkanál tejszínnel, majd összekavarjuk és a
kuglófforma aljába tesszük. A tojásokat egy tálba törjük, hozzáadjuk a
megmaradt vajat meg tejszínt, rászórjuk az étkezési keményítőt, sót meg borst
és elhabarjuk, majd a sonkára öntjük. Előmelegített sütőben, 150 fokon, kb. 20
percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! Ha átsült, még forrón tányéra borítjuk és
melegen tálaljuk.
De szuper egy recept, nagyon tetszik :-)
VálaszTörlés