Szezámmagos
halva - örmény recept
Hozzávalók:
10 dkg 82 %-os vaj, 25 dkg + 1-2 evőkanál liszt, 20 dkg szezámmag, 25 dkg
vegyes méz, kakaó.
Elkészítése:
A mézet kis lángon felmelegítjük. Egy magas falú edényben felolvasztjuk a
vajat, beletesszük a lisztet és összekavarjuk. Apró szemcsésnek kell lennie,
körülbelül mint a búzadara. Ha a liszt nagyobb szemcsékben áll össze(pl. mint a
borsószem), akkor még beleszórunk 1-2 evőkanál lisztet, míg a szemcsék kisebbek
lesznek. Próbát végezhetünk úgy is, hogy egy fehér papírra teszünk egy keveset
a vajas-lisztes keverékből, ha hirtelen nagy zsírfoltot hagy rajta, akkor még
szükséges hozzáadni egy kevés lisztet. Tovább kavarva hozzáadjuk a
szezámmagot, majd 2-3 perc után a forró mézet is. Addig kavarjuk, míg a massza
az edény közepén összeáll. Vízzel kiöblített, kb. 20x20 cm-es tálcára tesszük
és hideg vízbe mártott evőkanál hátával ellapítjuk. Egy éjszakán át hidegben
tartjuk, majd éles késsel kis kockákra vágjuk. Tetszés szerint kakaóba is lehet
hempergetni.
Ingrediente: 100 g unt de 82% grăsime, 250 g făină +1-2 linguri, 200 g semințe de susan, 250 g miere polifloră, cacao.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése