Oldalak

2016. november 30.

Gombás - karamellizált hagymás falatok


Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg leveles tészta, 3 lilahagyma, 50 dkg gomba, 4 dkg vaj, olaj, 1 teáskanál méz, balzsamecet, só, bors, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej.


Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. A vaj felét 2-3 evőkanál olajjal felhevítjük, rádobjuk a gombát és nagy lángon megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a megmaradt vajat, ha szükséges, még töltünk egy kevés olajat is és rádobjuk a szeletekre vágott hagymát. Szintén nagy lángon sütjük, mikor karamellizálodni kezd, hozzáadjuk a mézet, majd pár perc után, sóval, borssal és ecettel ízesítjük.  A levestésztát kinyújtjuk, 6 x 6 cm-es kockákra vágjuk, a kockában pedig egy -egy újabb kockát vágunk, úgy, hogy körbe 1 cm-es perem maradjon és a négy sarkánál nem vágjuk el teljesen. A tészták közepére egy-egy evőkanálnyi hagymát, majd gombát teszünk.  A peremeket lekenjük a tejjel elkavart tojássárgájával és 180 fokon, 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. 



2016. november 29.

Lazacos terrine




Hozzávalók 4-6 személyre: 20 dkg füstölt lazacszelet, 1 avokádó, 20 dkg sajtkrém, 10 g zselatin, só, bors, friss kapor, 1 citrom.

Elkészítése: 


1. A lazacszeleteket megformázzuk, a lelógó részeket levágjuk, majd felaprózzuk. A kaprot is összevágjuk. 
2. Az avokádót  meghámozzuk, meglocsoljuk citromlével és késes aprítóban összevágjuk. 


3. Hozzáadjuk a sajtkrémet és összedolgozzuk. A zselatint 0,5 dl vízbe áztatjuk, kicsit felmelegítjük.
4. Az avokádós krémbe keverjük a zselatint, a felvágott lazacot meg a kaprot, sóval, borssal ízesítjük.


5. Egy hosszúkás formát háztartási fóliával kibéleljük, aljára egy sor lazacot teszünk, rá a krém felét, középre újból lazacot, majd krémet és végül lazaccal befedjük. Másnapig hűtőben dermesztjük.
6. Tálalás előtt kivesszük a fóliából, éles késse szeletekre vágjuk. Citrommal tálaljuk.  


2016. november 28.

Savanyúkáposzta leves




Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg füstölt oldalas, 1 szál füstölt kolbász, 50 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál házi ételízesítő, só, fűszerpaprika, 1 babérlevél, tejföl.


Elkészítése: Az oldalast és a kolbászt  forró vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük és langyos vízzel lemossuk. Az oldalast tiszta vízben újból főni tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a házi ételízesítőt és a babérlevelet. Mikor a hús félig megfőtt, beletesszük a vékony csíkokra vágott savanyúkáposztát is(ha nagyon savanyú, hideg vízben átmossuk). A lisztet az olajon világosra pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával és  hideg vízzel csomómentesre kavarjuk, majd a levesre töltjük. Beletesszük a karikákra vágott kolbászt is. Pár percig még főzzük, majd félrehúzzuk a tűzről és 15 percig pihenni hagyjuk. Tejföllel tálaljuk. 


2016. november 27.

Sertéseszkalop- Escalop de porc



Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet karaj, 50 dkg csiperke gomba, 4 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj,  6 cikk fokhagyma, 2 evőkanál paradicsom sűrítmény, 2 dl fehérbor, só, bors, petrezselyemzöld; a tálaláshoz: krumplipüré. 


Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk borsózzuk, lisztbe forgatjuk, majd forró olajon, minkét felükön megpirítjuk. Meleg tányérra szedjük, lefedjük és melegen tarjuk. A visszamaradt zsiradékon átsütjük a szeletelt gombát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sózzuk, borsózzuk, 2-3 perc után a paradicsom sűrítményt és rátöltjük a bort. Mikor felforrt, visszatesszük a húst, lefedjük és közepes lángon addig pároljuk, míg a leve elfő és a mártás besűrűsödik. megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. krumplipürével vagy tésztás körettel tálaljuk. 



Escalop de porc

Ingrediente pentru 4 persoane:  8 felii cotlet de porc, 500 g ciuperci Champignon, 4 linguri făină, 50 ml ulei, 6 căței usturoi, 2 linguri pastă de roșii, 200 ml vin alb, sare, piper, frunze de pătrunjel verde, cartofi piure.

Prepararea:   Feliile de cotlet se asezonează cu sare și piper, se trec prin făină, apoi se rumenesc pe ambele părți în ulei încins. Se scot pe o farfurie încălzită, se acoperă și se țin la cald. În grăsimea rămasă se înăbușă ciupercile feliate, se adaugă usturoiul pisat, se presară cu sare și piper, iar după 2-3 minute se adaugă pasta de roșii și vinul. Când a dat în clocot, se pun înapoi feliile de carne și se înăbușă sub capac până ce sosul se îngroașe. Se presară cu frunze de pătrunjel mărunțite. Se servește cu cartofi piure sau cu garnitură de paste. 

2016. november 22.

Narancsos mandulás linzer


Hozzávalók:  40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés vaj a tepsihez, 2 tasak vanília ízű pudingpor,  6 evőkanál cukor, 5 dl narancslé,  2 narancs, 20 dkg mandula,  2-3 evőkanál porcukor.


Elkészítése:   A vajat elmorzsoljuk a lisztben, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a tojássárgáját, a porcukort, a sütőport, a citromhéjat meg a sót és annyi tejfölt, hogy a tésztát össze tudjuk dolgozni. Két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Az egyik tésztadarabot lisztezett felületen kinyújtjuk, egy közepes méretű tepsit kivajazunk, az aljára tesszük a lapot és előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt elősütjük. Közben a pudingport összekeverjük a cukorral meg a narancslével és megfőzzük., Félrehúzzuk és belekavarjuk a kockákra vágott, hártya nélküli narancshúst. A mandulát késes aprítóba tesszük, összevágjuk, majd hozzáadjuk a megmaradt tésztát és együtt morzsalékosra dolgozzuk. A félig megsült tésztalapot kivesszük, rásimítjuk a narancsos krémet és rámorzsoljuk a mandulás tésztát. Visszatoljuk a sütőbe és további 15-20 percig sütjük. Ha kihűlt szeletekre vágjuk és porcukorral megszórva tálaljuk. 


2016. november 21.

Rozmaringos sütőtök pulykacombbal



Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg felső pulykacomb, 80 dkg sütőtök, 1 fej fokhagyma, olaj, só, bors, fűszerpaprika, rozmaring.


Elkészítése: A pulykahúst szeletekre vágjuk, sózzuk borsózzuk és forró olajon átsütjük. Rádobjuk a fokhagyma felét, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük kevés vízzel, majd fedő alatt megpároljuk. A sütőtököt megpucoljuk, kockákra vágjuk. Kevés olajat felhevítünk, rádobjuk a megmaradt fokhagymacikkeket(nem kell megpucolni, csak megtörni), a rozmaringot és a sütőtököt. Közepes lángon sütjük, körülbelül félidőben megsózzuk és lefedjük, Ha készen van, azonnal tálaljuk. 


2016. november 17.

Parasztos rakott krumpli



Hozzávalók: 70 dkg krumpli, 4 db kb.15 cm-es füstölt kolbász, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 8 dkg sajt


Elkészítése: A krumplit meg a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a krumplit 2-3 mm karikákra, a hagymát pedig apróra vágjuk. A kolbászt szintén 2-3 mm vastagságúra vágjuk. Egy hőálló tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk a hagyma felével, majd krumplit és kolbászt váltakozva, állva, sorban egymás mellé tesszük. Rászórjuk a megmaradt hagymát, a lereszelt sajtot és a megmaradt vajat. Forró sütőben, 35-40 percig sütjük. Azonnal tálaljuk. 


2016. november 11.

Almás -boros libapecsenye



Hozzávalók 4 személyre: 2 libacomb, 1 libamell, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma,1 csípőspaprika, 3 alma, 1 dl vörösbor, só, bors, rozmaring, kakukkfű, majoránna.

Elkészítése: A combokat és a félbevágott mellet sóval, borssal és majoránnával bedörzsöljük, fóliával lefedjük és egy napra hűtőbe tesszük. Másnap a bőrős felükön éles késsel beirdaljuk és forró serpenyőben körbepirítjuk. Egy tepsi aljába szórjuk a szeletekre vágott hagymát, a fokhagymát, a csípőspaprikát, rátesszük a rozmaringágat meg a kakukkfüvet, majd ráhelyezzük a húst, alátöltjük a bort és 2-3 dl vizet. Lefedjük és forró sütőben 1,5-2 órát pároljuk. Ekkor kifedjük, mellétesszük a félbe vagy vastag szeletekre vágott almát és további 30-40 percig sütjük. Mikor a hús puha és omlós, kivesszük a sütőből, lefedjük és 15-20 percig meleg helyen pihentetjük. Párolt lila káposztával vagy más, tetszés szerinti körettel tálaljuk. 

Megjegyzés: A hús körbepirításakor kiolvadt zsírt mindegyre öntsük egy edénybe, hogy ne égjen meg, hisz felhasználhatjuk a körethez vagy más ételhez. 


2016. november 8.

Tárkonyos libaleves



Hozzávalók 4-6 személyre: 1 liba csontos részei, háta, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 1 evőkanál libazsír, 5 dkg rizs, 1 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 1 csokor tárkony, só, ecet.

Elkészítése: A libahúst kisebb darabokra vágjuk, enyhén sós, hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, lehabozzuk, majd közepes lángon főzzük. Közben az apróra vágott hagymát, a karikára vágott sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret a libazsíron megdinszteljük, mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a rizst és az apróra vágott tárkonyt is. A tojássárgáját kikavarjuk a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenítjük, majd mikor a leves készen van, rátöltjük és eloltjuk alatta a lángot. A húst kicsontoljuk, visszatesszük a levesbe és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. 

Megjegyzés: A megfőtt libahúst ledarálhatjuk és gombócokat készítve, belefőzhetjük a levesbe. Nagyon jól passzol a tárkonyos ízvilághoz. 


2016. november 6.

A csodatök (Német népmese)



Volt egyszer egy szegény kisfiú. Özvegy édesanyjával éldegélt egy faluban, abból a néhány rézkrajcárból, amit az édesanyja mosással, fonással meg tudott keresni. Történt pedig egyszer, hogy az özvegyasszony megbetegedett, s attól fogva a kisfiúnak kellett megkeresni a mindennapi kenyérrevalót. Egy nap azonban semmi munka se akadt, s üres kézzel, szomorúan bandukolt hazafelé. Már-már sírdogálni kezdett, amikor az árokparton megpillantott egy szép nagy tököt, és bár ugyancsak meghúzta a karját, nagy diadallal vitte haza.
- Lám csak - örvendezett az édesanyja is -, milyen szép tök! Jó lesz megsütni.
Hanem abban a pillanatban még a lélegzetük is elakadt a csudálkozástól, mert a tök moccant egyet az asztalon, és megszólalt:
- Dehogyis süssetek meg engem! Ültess csak föl az ablakpárkányra, te kis legény, vágj ki belül, vágj nekem orrot, szájat, szemet, aztán tegyél rá a bakancsodra, dugd belém kétfelől a kesztyűdet, a többit meg bízd rám.
A kisfiú nem értette a dolgot, de aztán úgy tett, ahogy a tök mondta. És alig állította bele a kifaragott tökbe az egyetlen szál gyertyájukat, alig állította rá a bakancsára, amikor a tök - kip-kop - megindult, körüljárt a szobában, s mire utána kaphattak volna, kikocogott az ajtón. No hiszen sopánkodott is a szegény asszony, és sírt a kisfiú, hogy mennyire pórul jártak! De sokáig nem búslakodhattak, mert egyszerre megzörgették az ajtót:
- Bummbumm! Burubumm! - s ahogy a kisfiú arasznyira kinyitotta, hát jön ám befelé nagy parádésan a tök, s a két kesztyűje között egy gyönyörű, pirosra sült cipót szorongat. Kérdezték volna, hogy honnan jön, hol vette a cipót, de a tök éppen csak meglobogtatta kicsit a gyertya lángját, s már döcögött is újra kifelé.
Aztán nemsokára újra megdöndült az ajtó: - Bummbumm! Burubumm! - s jött befelé a tök, egy jókora darab szalonnával. Azt is éppen csak letette, azzal szedte bakancsnyi lábát kifelé. Így aztán már szalonnával ették a kenyeret, a szegény asszony meg a kisfia, amíg harmadszor is meg nem döndült az ajtó: - Bummbumm! Burubumm! - s jött befelé a tök, kétkesztyűnyi hóna alatt két üveg betegnek való vörös borral. Nem is számolták már azután, hány bummbumm döndült még az ajtón, de az biztos, hogy a kisfiú egyebet se tett, csak az ajtót nyitogatta, a tök pedig telehordta a kicsi szobát kolbásszal, zsírral, egy bödön mézzel, új cipővel, új ruhával, még új gyertyát is hozott. Már kevés híja lehetett az éjfélnek, amikor ismét bezörgetett, de most egész halkan; és olyan fáradtan, görnyedten jött be, hogy a kisfiú aggódva kérdezte meg:
- Kedves tök, talán bizony elfáradtál?
- Bizony el - felelte a tök, de mire ezt kimondta, addigra el is lobbant a beleállított gyertya.
tök billent egyet, ledőlt a kis bakancsokról, s úgy hevert a padlón, mintha sohase élt volna.

Bizony megkönnyezték a csodatököt, de aztán a kisfiú gyorsan összeszedte kiszedett magját, megszikkasztotta a kályha mellett, s jól eltette tavaszig. Tavasszal pedig elültette, és azóta azt lesi, hátha terem neki másik csodatök.

Megjelenik a Fürkészőben 

2016. november 1.

Az alma meg a kerti manó


(lengyel mese, átdolgozta Sebők Éva)

Hajnalban vadlibák húztak el a kert fölött. Alacsonyan repültek, s hát látták, hogy az almafán egy alma búslakodik árválkodik egyes-egyedül. Teljesen zöld volt.
— Hát te még itt vagy?! — kiáltottak rá. — Nem tudod talán, hogy mögöttünk hószárnyakon közelít a félelmetes, hideg tél? Egy-kettő, bújj a kamrába!
Szegény alma nagyon megrémült, és ijedtében még jobban elzöldült. Mitévő legyen? Hiszen ment volna ő szívesen a kamrában, de nem szedték le, mivel olyan halvány az orcája.
— Szél, szél, lökj le, kérlek, a földre! — könyörgött. A szél jól szemügyre vette az almát.
— Nem vagy még elég piros — dörmögte — , de hát semmi közöm hozzá. Ha úgy kívánod, lelöklek a földre.
Jó nagyot fújt, és megrázta az almafát.
Az alma lepottyant, és hosszan gurult a fűben. Épp arra ment a kerti manó. Pókhálóból volt a zekéje, nagy, kerek szalmakalapot viselt a fején. Megbotlott az almában.
— Hát te mit keresel itt? — kiáltotta. — Nem tudod talán, hogy a vadlibák mögött hószárnyakon közelít a félelmetes, hideg tél? Bármely pillanatban beronthat a kertbe. Gyorsan bújj a kamrába!
— Bújnék én örömest — mondta az alma —, de nem tehetem. Nincs még pír az orcámon, nem akarnak befogadni.
— Hát ezen igazán könnyű segíteni ! — kacagott fel vidáman a kerti manó. — Várj csak egy cseppet!
Száraz fűszálakból fürgén ecsetet kötött, arany napsugarakat olvasztott egy kettétört mákfejbe, jól elkeverte frissen szedett hajnali harmattal, s gyönyörű, kicsattanó pirospozsgásra festette a sápadt alma pufók orcáját.
— Köszönöm, köszönöm! — hálálkodott az alma, és felderült.
Hevert a szép piros alma a fűben. Gyerekek jöttek a kertbe, észrevették, odaszaladtak.
— Nézzétek, milyen gyönyörű alma!
Gyorsan felkapták, vitték a kamrába, szépen beillesztették a többi alma közé, a polcra, s hát egy se volt oly szép, ő volt mind közt a legnagyobb, legkövérebb, legpirosabb, leggyönyörűbb!
Vidáman kuksolt a polcon. Jöhet már a tél!