Oldalak
2016. december 31.
Brassói torta - Tort Brașov
2016. december 27.
Aszaltgyümölcsös szarvastekercsek
Hozzávalók 6 személyre:
Elkészítés:
2016. december 26.
Delikátesz szelet
2016. december 24.
Mese a három fenyőfáról
A legnagyobb fa szép és egyenes volt, erős, messze nyúló ágai voltak. A kisebbik fenyő , nem volt olyan terebélyes,de napról-napra fejlődött és növekedett. A harmadik fenyő azonban ,igazán nagyon kicsi volt,
vékony törzsű és egészen alacsony.
-Bárcsak olyan nagy és erős lennék, mint a Legnagyobb fenyő- sóhajtotta a kicsike fa.
Nagyon hideg tél volt ebben az esztendőben. A földet belepte a hó.
Karácsony közeledett:
-Bárcsak eljönne értem a Télapó, és elvinne karácsonyfának !-sóhajtotta a Legnagyobb fenyő.
-Bárcsak engem vinne!-mondta a Kisebbik fenyő
-Bárcsak engem választana !- kívánta a Harmadik fácska.
Egy napon, fázos kismadár jött szökdécselve feléjük. Megsérült a szárnya, s ezért nem tudott repülni.
-Kérlek Legnagyobb fenyő,itt maradhatnék az ágaid közt?-szólította meg félénken a kismadár a fát.
-Nem lehet !-mondta a Legnagyobb fenyő-Nem lehet madár az ágaim között, mert éppen karácsonyfának készülök.
-Pedig ,úgy fázom- panaszolta a kismadár, a Legnagyobb fenyő azonban nem is válaszolt.
Így hát a törött szárnyú kismadár odább ugrált , a Kisebbik fenyőhöz.
-Kedves Kisebbik fenyő megengednéd, hogy itt maradjak az ágaid között?-kérdezte.
-Nem!- felelte a Kisebbik fenyő- Nem ringathatok semmiféle madarat az ágaim között, mert hátha éppen most vinne el valaki karácsonyfának.
Ekkor szegény didergő kismadár tovább ugrált a Harmadik fácskához.
-Drága kicsi fenyő, itt maradhatnék az ágaid között?- kérdezte.
-Hogyne maradhatnál kismadár- felelte a Harmadik fácska- Búj csak egészen hozzám. Majd megmelegítelek, amennyire csak tőlem telik.
A kismadár felugrott a Harmadik fácska ágai közé, ott nyomban el is aludt.
Hosszú idő múlva a Harmadik fácska édes, halk csengettyűszót hallott. A hangok egyre közeledtek, már egészen ott hallatszottak a dombon.
Elhagyták a Legnagyobb fenyőt, elhaladtak a Kisebbik fenyő előtt is, de amikor a Harmadik fácska elé értek, elhallgattak.
Mind a három fácska látta az apró csengettyűket.Egy rénszarvas húzta szép, kicsi szánkón csüngtek, amelyből most kiszállt az utasa.
-Télapó vagyok- mondta- Karácsonyfát keresek, egy nagyon kedves , kicsi gyermek számára....
-Vigyél engem !-kiáltotta a Legnagyobb fenyő.
-Engem vigyél !-ágaskodott a Kisebbik fenyő.
A Harmadik fácska azonban meg sem szólalt.
-Te nem szeretnél eljönni ?- kérdezte a Télapó.
-Dehogynem! Nagyon szeretnék- felelte a Harmadik fácska- De hát itt kell maradnom, hogy vigyázzak erre a beteg kismadárra.Éppen elaludt.
-Kicsike fa- mondta a Télapó- te vagy a legszebb fácska a világon! Téged viszlek magammal.
Azzal gyöngéden kiemelte őt a földből, olyan óvatosan, hogy az ágai közt megbúvó kismadár fel sem ébredt.
Aztán szánkójába állította a csöpp fenyőt, a kismadárkával együtt, majd maga is beült mögéjük.
És a kicsi szánkó, ezüstös csengettyűszóval tovasuhant velük a karácsonyi havon.........
2016. december 23.
Opera szelet
2016. december 22.
Bejgli-baigli cu mac
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, csipetnyi só;
a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 18 dkg cukor, 75 ml tej, fél citrom reszelt héja;
a diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 18 dkg cukor, 75 ml tej,1 evőkanál baracklekvár, fél citrom reszelt héja; a lekenéshez: 2 tojás
Elkészítése:
1. Az élesztőt feloldjuk a tejben. A lisztre szórjuk a sót és elmorzsoljuk benne a zsírt meg a margarint.
2. A liszt közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a felvert tojást, az élesztős tejet meg a tejfölt, majd összedolgozzuk. Négy részre osztjuk, fóliával letakarjuk és 2 órát hűtőben tartjuk.
3. A töltelékhez külön-külön felforraljuk a tejet a cukorral, a mákot illetve a diót összekeverjük a citromhéjjal és ráöntjük a forró tejet. A diós töltelékbe 1 evőkanál baracklekvárt is teszünk, összekavarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A mákos és diós töltelékeket 2-2 részre osztjuk és mindegyiket egy-egy 30x40 cm-es méretű folpack fóliába tesszük, a fólia hosszabbik felét 25 cm-nél aláhajtjuk és nyújtófával egyenletesre nyújtjuk a tölteléket benne. Az így kapott tölteléklapok 25x30 cm nagyságúak lesznek.
3. Umpluturile de mac și nucă se opăresc separat cu laptele fierbinte, se amestecă cu zahărul, coaja de lămâie și dulceața. Se lasă la răcit.
5. A tésztát lisztezett felületre tesszük és 30x35 cm nagyságúra nyújtjuk. A töltelékes fóliát a szélén körbevágjuk, egyik feléről eltávolítjuk és a tölteléket egyetlen mozdulattal a tésztára borítjuk, majd a fóliát lehúzzuk erről a feléről is. A tészta széleit körben a töltelékre hajtjuk, finoman lenyomjuk, majd szorosan felcsavarjuk.
6. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ecsettel vékonyan lekenjük tojássárgájával. 30 percig hűvös helyen hagyjuk száradni, majd szintén vékonyan lekenjük kissé felvert tojásfehérjével és 2-3 órát, vagy akár egy egész éjszakát is hagyjuk teljesen megszáradni(ettől lesz márványos a bejgli teteje). Mielőtt sütőbe tesszük, megszurkáljuk, majd 200 fokon 15 percig, utána pedig 180 fokon 10-15 percig sütjük.
2016. december 20.
Töltött csirkemelltekercs parmezános-kakukkfüves krumplipürével - Ruladă umplută din piept de pui
2016. december 14.
Diplomata szelet
2016. december 10.
Vaníliakrémes nyírfatörzs - Tort buturugă de mesteacăn
A lapokhoz a tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi mixerrel vastag krémhabbá verjük, a végén beledolgozzuk az olajat és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A lisztet összekeverjük a sütőporral meg a kakaóval, majd beleforgatjuk a tojáshabba. Sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsiben, 10-12 perc alatt, 180 fokon, 2 lapot sütünk. A lapokat még forrón konyharuhával lefedjük, hogy ne szárajanak ki.
A krémhez a vaníliarúd magjait kikaparjuk és 3 dl tejjel főni tesszük. A megmaradt tejet összekavarjuk a pudingporral, majd a fővő tejbe öntjük és besűrítjük. Közvetlen a puding tetejére átlátszó fóliát teszünk(hogy ne bőrözzön be) és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk. A szintén szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk a porcukorral, majd kanalanként adagolva beledolgozzuk a pudingot. A krém negyed részét félretesszük.
A lapokat kiterítjük, a sütőpapírt lehúzzuk és minkét lapot 3-3 darab, egyforma szélességű csíkokra vágjuk. A csíkokat lekenjük a krémmel, az elsőt feltekerjük, élére állítjuk, a többit csíkokat pedig folytatólagosan csigavonalban körétekerjük. Fóliával letakarjuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap bevonjuk a félretett krémmel.
A csokoládét megolvasztjuk, összekavarjuk az olajjal, majd papírtőcsérbe öntjük és a torta oldalára csíkokat húzunk(a nyírfa kérgéhez hasonlóan). A torta tetejére körkörösen csokoládét csurgatunk és késsel elsimítjuk. Tetszés szerint díszítjük.
2016. december 9.
Csülkös paszulyfőzelék - Fasole cu ciloan
Hozzávallók 6 személyre: 1 füstölt csülök, 60 dkg száraz fehérpaszuly, 2 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 babérlevél, 1 evőkanál paprikakrém, 1,5-2 dl paradicsomlé vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors, 1 teáskanál szemesbors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A szárazpaszulyt estétől reggelig hideg
vízbe áztatjuk. A csülköt megmossuk, hideg vízben főni tesszük, hozzáadunk 1
hagymát, a fokhagymát, a paprikakrémet meg a babérlevelet, sóval, borssal
fűszerezzük. A szárazpaszuly külön edényben 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük
és a csülökhöz adjuk. Mikor a paszuly félig megfőtt, hozzáadjuk a karikákra
vágott sárgarépát is, közben ha a csülök megfőtt kivesszük, egy tálba rakjuk és
lefedve melegen tarjuk. Mikor a paszuly is megfőtt, kiszedjük a babérlevelet
meg a hagymát. A megmaradt hagymát apróra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, rászórjuk
a lisztet meg a fűszerpaprikát, felöntjük a paradicsomlével(vagy hozzáadjuk a
sűrített paradicsomot) és kevés hideg vízzel, felforraljuk, majd a paszulyhoz
adjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, további 3-4 percig főzzük,
majd félrehúzzuk a tűzről șs 15-20 percig pihenni hagyjuk. A csülökhúst
darabokra vágjuk és a főzelékkel tálaljuk.
Ingrediente pentru 6 persoane: 1 ciolan afumat, 600 g fasole albă, 2 cepe, 2-3 căței de usturoi, 2 foi de dafin, 2 morcovi, 1 lingură pastă de ardei,1 lingură untură, 1 lingură făină, 150 ml bulion sau 1 linguri pastă de roșii, sare, piper, frunze de pătrunjel verde.
Prepararea: Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, de seara până dimineața. A doua zi ciolanul se pune ha fiert în apă rece, se adaugă se pune la fiert în apă rece, se adaugă pasta de ardei, foile de dafin, o ceapă întreagă și usturoiul curățate, se asezonează cu sare și piper. Fasolea se fierbe separat timp de 20 minute, după care se strecoară și se adaugă lângă ciolan. Când fasolea este fiartă pe jumătate, se adaugă morcovii tăiați rondele. Ciolanul se scoate când este fiert și se păstrează la cald. Între timp ceapa rămasă se mărunțește, se călește în untură, se presară făina și puțină boia, se adaugă bulionul sau pasta de roșii și puțină apă rece și se fierbe 1-2 minute, după care se adaugă la fasole. Se presară cu frunze de pătrunjel mărunțite, se mai fierbe 3-4 minute, după care se ia deoparte. Iahnia se lasă 15 minute la odihnit, după care se servește cu ciolanul afumat și ceapă roșie.