2016. december 31.

Brassói torta - Tort Brașov



Hozzávalók:  
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt;
a mazsolás réteghez: 15 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 0,5 dl rum, 0,5 dl narancslé, 2 evőkanál porcukor; 
a krémhez: 4 dl tej, 4 tojás sárgája, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 rúdvanília, 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj;
a díszítéshez: 2,5 dl tejszín, narancs, csokoládé díszek.

Elkészítése

1. A mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd a barna héját lehúzzuk. Késes aprítóban összevágjuk vagy diódarálóval ledaráljuk, egy tálba tesszük az apróra vágott mazsolával és a porcukorral együtt. 
2. Rátöltjük a rum és narancslé keverékét, összekavarjuk és 24 órára hűtőbe tesszük. 
3. A tojássárgáját kikavarjuk a porcukor felével meg a vaníliás cukorral, a tojásfehérjét felverjük a megmaradt porcukorral, majd a két masszát összevegyítjük és belekeverjük a lisztet. 22-24 cm-es tortaformába simítjuk és 175 fokon, 20-25 percig sütjük.
4. A tojássárgáját összekeverjük a liszttel, a porcukorral és vanília kikapart magjaival, felöntjük a tejjel és vízgőz fölött besűrítjük. Mikor vastagszik, belekeverjük a lereszelt csokoládét, majd szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk. 


5. A vajat kihabosítjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a csokoládés tojáskrémet. 
6. A tortalapot visszatesszük a fóliával kibélelt tortaformába és rátesszük a mazsolás-mandulás keveréket, majd egy evőkanál hátával elsimítjuk. 
7. A mazsolás rétegre simítjuk a csokoládés krémet, a fólia lelógó széleit ráhajtjuk, 3-4 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

8. Tálalás előtt bevonjuk a felvert tejszínhabbal és naranccsal meg csokoládédíszekkel díszítjük. 


Tort Brașov

Ingrediente: 
pentru blat:  6 ouă, 6 linguri zahăr, 6 linguri făină, 1 plic  zahăr vanilat,
Crema 1: 100 g migdale, 150 g stafide, 50 ml rom, 50 ml zeamă de portocale, 2 linguri zahăr pudră
Crema 2: 400 ml lapte, 4 gălbenușuri, 4 linguri zahăr pudră, 2 linguri făină, jumătate baton vanilie, 100 g ciocolată rasă, 100 g unt
pentru decorare: 250 ml frișcă, portocale


Prepararea:  
Pentru crema 1 migdalele se opăresc, se curăță de coajă și se macină, apoi se pun într-un castron împreună cu stafidele mărunțite. Se adaugă zahărul pudră, romul și zeama de portocale, se amestecă și se lasă să stea 12 ore. 

Pentru blat ouăle întregi se sparg într-un castron, se adaugă zahărul, zahărul vanilat  și se bat cu mixerul de mână până ce se îngroașe, după care se încorporează făina. Compoziția se toarnă într-o formă de tort  cu diametrul de 24 cm și se coace 20-25 minute la 175 grade.

Pentru crema 2 se amestecă gălbenușurile cu zahărul pudră, făina, semințele din batonul de vanilie și laptele și se fierbe pe aburi până ce se îngroașe  ca  o budincă.  Se adaugă ciocolata rasă, se omogenizează, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei. Se freacă untul spumă și se încorporează treptat crema fiartă. 

Blatul se așază pe platou, se pune  compoziția de stafide(crema 1) iar deasupra se unge crema de ciocolată(crema 2).  Se pune la rece pentru 3-4 ore, după care se învelește cu frișcă bătută și se decorează cu portocale. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...