Hozzávalók:
a piskótához: 6
tojás, 6 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt;
a mazsolás
réteghez: 15 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 0,5 dl rum, 0,5 dl narancslé, 2
evőkanál porcukor;
a krémhez: 4 dl
tej, 4 tojás sárgája, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 rúdvanília, 10
dkg csokoládé, 10 dkg vaj;
a díszítéshez: 2,5
dl tejszín, narancs, csokoládé díszek.
Elkészítése:
1. A mandulát 1
percre forró vízbe dobjuk, majd a barna héját lehúzzuk. Késes aprítóban
összevágjuk vagy diódarálóval ledaráljuk, egy tálba tesszük az apróra vágott
mazsolával és a porcukorral együtt.
2. Rátöltjük a rum
és narancslé keverékét, összekavarjuk és 24 órára hűtőbe tesszük.
3. A tojássárgáját
kikavarjuk a porcukor felével meg a vaníliás cukorral, a tojásfehérjét
felverjük a megmaradt porcukorral, majd a két masszát összevegyítjük és
belekeverjük a lisztet. 22-24 cm-es tortaformába simítjuk és 175 fokon, 20-25
percig sütjük.
4. A tojássárgáját
összekeverjük a liszttel, a porcukorral és vanília kikapart magjaival,
felöntjük a tejjel és vízgőz fölött besűrítjük. Mikor vastagszik, belekeverjük
a lereszelt csokoládét, majd szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
5. A vajat
kihabosítjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a csokoládés
tojáskrémet.
6. A tortalapot
visszatesszük a fóliával kibélelt tortaformába és rátesszük a mazsolás-mandulás
keveréket, majd egy evőkanál hátával elsimítjuk.
7. A mazsolás
rétegre simítjuk a csokoládés krémet, a fólia lelógó széleit ráhajtjuk, 3-4
órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
8. Tálalás előtt
bevonjuk a felvert tejszínhabbal és naranccsal meg csokoládédíszekkel
díszítjük.
Tort Brașov
Ingrediente:
pentru
blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 6 linguri
făină, 1 plic zahăr vanilat,
Crema 1: 100 g
migdale, 150 g stafide, 50 ml rom, 50 ml zeamă de portocale, 2 linguri zahăr pudră
Crema 2: 400 ml
lapte, 4 gălbenușuri, 4 linguri zahăr pudră, 2 linguri făină, jumătate baton
vanilie, 100 g ciocolată rasă, 100 g unt
pentru decorare:
250 ml frișcă, portocale
Prepararea:
Pentru crema 1 migdalele se opăresc, se
curăță de coajă și se macină, apoi se pun într-un castron împreună cu stafidele
mărunțite. Se adaugă zahărul pudră, romul și zeama de portocale, se amestecă și
se lasă să stea 12 ore.
Pentru blat ouăle întregi se sparg într-un castron, se
adaugă zahărul, zahărul vanilat și se
bat cu mixerul de mână până ce se îngroașe, după care se încorporează făina. Compoziția
se toarnă într-o formă de tort cu
diametrul de 24 cm și se coace 20-25 minute la 175 grade.
Pentru crema 2 se amestecă gălbenușurile cu
zahărul pudră, făina, semințele din batonul de vanilie și laptele și se fierbe
pe aburi până ce se îngroașe ca o budincă.
Se adaugă ciocolata rasă, se omogenizează, apoi se lasă la răcit la
temperatura camerei. Se freacă untul spumă și se încorporează treptat crema fiartă.
Blatul se așază pe platou, se pune
compoziția de stafide(crema 1) iar deasupra se unge crema de
ciocolată(crema 2). Se pune la rece
pentru 3-4 ore, după care se învelește cu frișcă bătută și se decorează cu
portocale.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése