Hozzávalók 4 személyre: 5 réteslap, 5 dkg olvasztott vaj, 12 dkg sajt, 15
dkg főtt, füstölt csülök vagy tarja, 1 tojás, diónyi parmezán, só, bors; a
mártáshoz: 2 fej fokhagyma, olívaolaj, rozmaring, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál
majonéz, só, bors.
Elkészítése: A csülköt kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, felét a
felvert tojásba keverjük, sózzuk, borsózzuk. A réteslapokat egyenként lekenjük
az olvasztott vajjal, mindegyiket megszórjuk kevés reszelt sajttal és egymásra
tesszük. Az utolsó lapra kenjük a tojásos sajtot, rászórjuk a csülökhúst, majd
feltekerjük, a két végét benyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük,
lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a lereszelt parmezánnal. A fokhagymák
végét levágjuk, a tekercs mellé tesszük, megszórjuk sóval és rozmaringgal, meglocsoljuk
kevés olívaolajjal, majd előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20-25 percig
sütjük. A megsült fokhagymát kinyomjuk a héjából és villával összetörjük, ami
megszáradt, az összevágjuk. Hozzáadunk kevés aprított rozmaringot, sózzuk,
borsózzuk, majd a tejfölbe keverjük a majonézzel együtt. A rétest szeletekre
vágjuk és a fokhagymás mártással tálaljuk. Langyosan a legfinomabb, de hidegen
is fogyasztható.
Megjegyés: A sült fokhagyma helyett használhatunk nyers, áttört fokhagymát
is, annak intenzívebb lesz az íze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése