Hozzávalók 8-10 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 nagy füstölt csülök,
10 dkg rizs, 10 dkg kukorica kása, 2 fej savanyú káposzta, 2 hagyma, 3-4
evőkanál olaj, 2-3 dl paradicsomlé, só, bors, fűszerpaprika, 1 kötés szárított
csombor és kapor.
Elkészítése: A kukorica kását több rend vízben megmossuk, 10 percig hideg
vízben állni hagyjuk, majd leszűrjük. A hagymát megpucoljuk, apróra
vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a kását és többször
átkavarva, 10-15 percig pároljuk. A csülőkről körülbelül fele húst a
szalonnájával együtt levágjuk és apró kockákra vagdaljuk, majd hozzáadjuk a
darált húshoz. Sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, hozzáadjuk az
időközben langyosra hűlt hagymás kását, az átmosott és lecsöpögtetett rizst, a
paradicsomlé felét és alaposan összedolgozzuk. A káposztának kivágjuk a torzsáját és a leveleket szétbontjuk,
megormozzuk, ha nagyon nagyok, akkor középen kettőbe vágjuk őket. A masszából
egy evőkanálnyit a káposztalevél egyik szélére rakjuk, a levelet szorosan
feltekerjük, az ujjunkkal a két szélén a levelet bedugjuk. Addig folytatjuk,
míg a hozzávalók elfogynak. Egy edény aljára tesszük az ormozáskor leesett
káposztacsíkokat, a csombort meg a kaprot, befedjük a megmaradt és összevágott
káposztával, ráhelyezzük a csülköt, majd a töltelékeket körben egymás mellé
rakjuk, ha szükséges két-három sorban is. Meglocsoljuk a megmaradt
paradicsomlével, az egészet befedjük káposztalevelekkel és felöntjük vízzel.
Lassú tűzön 2-2,5 óra alatt megfőzzük.Tejföllel tálaljuk.
Sarmale țărănești
Ingrediente pentru cca. 40 bucăți: 500
g carne tocată, 1 ciolan afumat, 100 g orez, 100 g păsat, 2 căpățâni varză
murată, 2 cepe, 1 lingură untură, 200-300 ml bulion, sare, piper, boia,
crenguțe uscate de cimbru și mărar, smântână pentru servit.
Prepararea: Păsatul se spală în mai
multe rânduri de apă, apoi se lasă 10-15 minute în apă rece, după care se
strecoară. Ceapa mărunțită se înăbușă în untură, se adaugă păsatul și se
înăbușe împreună în continuare cca. 15 minute. Jumătate din ciolan se taie în
bucăți mici, se adaugă la carnea tocată, se asezonează cu sare, piper și boia,
apoi se adaugă orezul, păsatul cu ceapă, se toarnă jumătate din bulion și se
amestecă. Frunzele de varză se taie de
pe cotor, se curăță de nervuri și se taie în două la mijloc, dacă sunt frunze
mari. Cele mai mici, se lasă întregi. Se umplu frunzele de varză cu compoziția
de sarmale. Într-o oală, preferabil de lut, se pun crenguțe de cimbru și mărar,
se acoperă cu cotoarele tăiate, apoi cu frunze și se așază în mijloc ciolanul
rămas. Se aranjează de jur împrejur sarmalele. Se toană restul de bulion, se
acoperă cu frunze de varză și se umple cu apă călduță. Se fierbe 2-2,5 ore,
preferabil în cuptor cu lemne. Se servesc cu smântână și cu mămăligă după plac.
Jó ötlet a kukorica és nagyon szép a kép is.
VálaszTörlésAdél a kukorica kása alatt a darát érted, ugye??? nem a lisztet ???
VálaszTörlésIgen, a darát!
VálaszTörlés