Oldalak

2017. január 8.

Kukoricakásás töltött káposzta - Sarmale cu păsat




Hozzávalók 8-10 személyre: 50 dkg darált sertéshús, 1 nagy füstölt csülök, 10 dkg rizs, 10 dkg kukorica kása, 2 fej savanyú káposzta, 2 hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2-3 dl paradicsomlé, só, bors, fűszerpaprika, 1 kötés szárított csombor és kapor.

Elkészítése: A kukorica kását több rend vízben megmossuk, 10 percig hideg vízben állni hagyjuk, majd leszűrjük.  A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a kását és többször átkavarva, 10-15 percig pároljuk. A csülőkről körülbelül fele húst a szalonnájával együtt levágjuk és apró kockákra vagdaljuk, majd hozzáadjuk a darált húshoz. Sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, hozzáadjuk az időközben langyosra hűlt hagymás kását, az átmosott és lecsöpögtetett rizst, a paradicsomlé felét és alaposan összedolgozzuk. A káposztának kivágjuk a torzsáját és a leveleket szétbontjuk, megormozzuk, ha nagyon nagyok, akkor középen kettőbe vágjuk őket. A masszából egy evőkanálnyit a káposztalevél egyik szélére rakjuk, a levelet szorosan  feltekerjük, az ujjunkkal a két szélén a levelet bedugjuk. Addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. Egy edény aljára tesszük az ormozáskor leesett káposztacsíkokat, a csombort meg a kaprot, befedjük a megmaradt és összevágott káposztával, ráhelyezzük a csülköt, majd a töltelékeket körben egymás mellé rakjuk, ha szükséges két-három sorban is. Meglocsoljuk a megmaradt paradicsomlével, az egészet befedjük káposztalevelekkel és felöntjük vízzel. Lassú tűzön 2-2,5 óra alatt megfőzzük.Tejföllel tálaljuk. 


Sarmale țărănești
Ingrediente pentru cca. 40 bucăți:  500 g carne tocată, 1 ciolan afumat, 100 g orez, 100 g păsat, 2 căpățâni varză murată, 2 cepe, 1 lingură untură, 200-300 ml bulion, sare, piper, boia, crenguțe uscate de cimbru și mărar, smântână pentru servit.
Prepararea:  Păsatul se spală în mai multe rânduri de apă, apoi se lasă 10-15 minute în apă rece, după care se strecoară. Ceapa mărunțită se înăbușă în untură, se adaugă păsatul și se înăbușe împreună în continuare cca. 15 minute. Jumătate din ciolan se taie în bucăți mici, se adaugă la carnea tocată, se asezonează cu sare, piper și boia, apoi se adaugă orezul, păsatul cu ceapă, se toarnă jumătate din bulion și se amestecă.  Frunzele de varză se taie de pe cotor, se curăță de nervuri și se taie în două la mijloc, dacă sunt frunze mari. Cele mai mici, se lasă întregi. Se umplu frunzele de varză cu compoziția de sarmale. Într-o oală, preferabil de lut, se pun crenguțe de cimbru și mărar, se acoperă cu cotoarele tăiate, apoi cu frunze și se așază în mijloc ciolanul rămas. Se aranjează de jur împrejur sarmalele. Se toană restul de bulion, se acoperă cu frunze de varză și se umple cu apă călduță. Se fierbe 2-2,5 ore, preferabil în cuptor cu lemne. Se servesc cu smântână și cu mămăligă după plac. 


3 megjegyzés:

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)