Misztótfalusi Kis Miklós: Szakáts mesterségnek könyvetskéjé-ből
Ezt a mártást madárhoz(fácán, fürj, galamb), de bárányhoz és főtt tojáshoz is készítették.
Hozzávalók 4 személyre: 8 alsócomb, 2
szeletfüstölt szalonna, 1 hagyma, tárkony, tárkonyecet, 3 tojás, 2 dl tejföl,
gyömbér, sáfrány, bors, só.
Elkészítése: A szalonnát kis kockákra
vágjuk, és zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és
megdinszteljük. Beletesszük a csirkehúst, az apróra vágott tárkonyt, sózzuk,
borsózzuk és felöntjük vízzel, majd puhára pároljuk. A levét majdnem teljesen
elpárologtatjuk(kb. 2 dl maradjon). A húst egy tálra kivesszük. A tojásokat
felverjük a tejföllel, hozzáadunk egy csipetnyi sáfrányt, 1 teáskanál reszelt
gyömbért, és habverővel tovább verve, vékony sugárban beletöltjük a
csirke alaplevet. A mártást visszatöltjük a lábosba, visszatesszük a kályha
szélére és erőteljesen verjük, míg besűrűsödik. Nagyon kis lángon kell
készíteni, hogy a tojás ne csomósodjon be. Mikor elég sűrű, tárkonyecettel
ízesítjük és visszatesszük a húst.
Megjegyzés: Eredetileg
kenyérszeleten tálalták, de galuska vagy főtt tészta jól illik hozzá.
Hű ez igazi különlegesség, vittem is a receptet, ki fogom próbálni :-)
VálaszTörlés