Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 tojás
sárgája, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál gyümölcspálinka, 1 teáskanál rum
eszencia, 1 citrom reszelt héja, 5 dl olaj, 10 dkg porcukor.
Elkészítése:
1. A kimért lisztet gyúródeszkára
tesszük, közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tojássárgákat, a
pálinkát, a rum eszenciát, a sót és a reszelt citromhéjat.
2. Hozzáadjuk a tejfölt, előbb egy
villával összekavarjuk, majd kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, még egy kevés
tejfölt vagy lisztet adunk hozzá, míg egy rugalmas állagú tésztát kapunk.
3. A tésztát letakarjuk és 30 percig
pihenni hagyjuk.
4. Megszórjuk liszttel és 1-2 mm
vastagságú lappá nyújtjuk.
5. A lapot derelyevágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, középen a csíkokat
elvágjuk.
6. A tésztacsíkokból hurkot kötünk, de nem szorítjuk meg.
7. Közepesen forró olajban világosra sütjük. Vigyázat, mert nagyon hamar
sül!
8. Szűrőben lecsöpögtetjük, majd még melegen porcukorba hempergetjük.
Megjegyzés: A pálinka azért szükséges, hogy ne szívja magába az olajat, nem
mellesleg, kissé hólyagos is lesz a fánk tőle. Nem kell félni, a megsült
fánkon nem érzik az íze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése