Hal posírozása
Hozzávalók: filézett
hal vagy haltörzs szeletek, 1 l víz, 1/2 póréhagyma, 2 babérlevél, 1
csípőspaprika, 1 evőkanál házi ételízesítő(darált zöldségkeverék), 1 teáskanál
egész bors, 1 dl fehérbor, 2-3 szelet citrom.
Elkészítése: A
vizet meg a bort egy akkora edénybe öntjük, hogy a halszeletek egymás mellett
elférjenek. Beletesszük a többi hozzávalót és 2-3 percig forraljuk, majd
félrehúzzuk a tűzről. Mikor az alaplé eléri a 90 fokot, beletesszük a halat,
visszatesszük a tűzre és takaréklángon, alig-alig gyöngyözve, 6-12 percig
posírozzuk. A vastagabbra szeletelt, keményebb szerkezetű halakat 15-20
percig hagyhatjuk. Szűrőkanállal kiemeljük(vigyázat, mert könnyen törik) és
azonnal tálaljuk. A levet felhasználhatjuk mártáshoz a hal mellé.
Posírozott vadlazac mousseline szósszal
Hozzávalók
4 személyre: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet vadlazac, 1 fej brokkoli, só, 1
mókáskanál szódabikarbóna; a szószhoz: 2 tojás sárgája, 1 evőkanál víz vagy
alaplé, 15 dkg tisztított vaj, 0,4 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, fehérbors,
só, kapor.
Elkészítése:
A halat az előbb leírt módon posírozzuk. A brokkolit sós, szódabikarbónás
vízben 5-6 percig pároljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, jéghideg vízbe
tesszük, majd leszűrjük. A szószhoz a tojássárgákat elkavarjuk a hideg
alaplével, majd vízgőz fölött, állandóan kavarva besűrítjük. Félrevesszük a
tűzről és lassan adagolva, beledolgozzuk a tisztított vajat meg a citromlét.
Sóval, borssal és kaporral ízesítjük, majd belekavarjuk a felvert tejszínt is. A
brokkolirózsákat tányérra tesszük, ráhelyezzük a halszeleteket és leöntjük
mártással. Azonnal tálaljuk.
Érdekesség:
1912 április 14-én este, A Titanik hajó sülyedése előtt, az első osztályon
utazok menüjének harmadik fogása nem más volt, mint Posírozott vadlazac Mousseline szósszal,
uborkával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése