2017. február 9.

Posírozott vadlazac mousseline szósszal



Hal posírozása

Hozzávalók: filézett hal vagy haltörzs szeletek, 1 l víz, 1/2 póréhagyma, 2 babérlevél, 1 csípőspaprika, 1 evőkanál házi ételízesítő(darált zöldségkeverék), 1 teáskanál egész bors, 1 dl fehérbor, 2-3 szelet citrom.


Elkészítése: A vizet meg a bort egy akkora edénybe öntjük, hogy a halszeletek egymás mellett elférjenek. Beletesszük a többi hozzávalót és 2-3 percig forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Mikor az alaplé eléri a 90 fokot, beletesszük a halat, visszatesszük a tűzre és takaréklángon, alig-alig gyöngyözve, 6-12 percig  posírozzuk. A vastagabbra szeletelt, keményebb szerkezetű halakat 15-20 percig hagyhatjuk. Szűrőkanállal kiemeljük(vigyázat, mert könnyen törik) és azonnal tálaljuk. A levet felhasználhatjuk mártáshoz a hal mellé. 




 Posírozott vadlazac mousseline szósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet vadlazac, 1 fej brokkoli, só, 1 mókáskanál szódabikarbóna; a szószhoz: 2 tojás sárgája, 1 evőkanál víz vagy alaplé, 15 dkg tisztított vaj, 0,4 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, fehérbors, só, kapor. 

Elkészítése: A halat az előbb leírt módon posírozzuk. A brokkolit sós, szódabikarbónás vízben 5-6 percig pároljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, jéghideg vízbe tesszük, majd leszűrjük. A szószhoz a tojássárgákat elkavarjuk a hideg alaplével, majd vízgőz fölött, állandóan kavarva besűrítjük. Félrevesszük a tűzről és lassan adagolva, beledolgozzuk a tisztított vajat meg a citromlét. Sóval, borssal és kaporral ízesítjük, majd belekavarjuk a felvert tejszínt is. A brokkolirózsákat tányérra tesszük, ráhelyezzük a halszeleteket és leöntjük mártással. Azonnal tálaljuk. 


Érdekesség: 1912 április 14-én este, A Titanik hajó sülyedése előtt, az első osztályon utazok menüjének harmadik fogása nem más volt, mint Posírozott vadlazac Mousseline szósszal, uborkával. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...