A takarékos szász
konyha
Valószínű semmi
újat nem mondok azzal, hogy a szászok is, akár a többi Erdélyi népek lakói,
szezonálisan főztek, mindig abból ami épp volt a kertben vagy a
kamrában. Takarékosak és előrelátóak voltak, az élelmet alaposan
beosztották, hogy mindig jusson is, de maradjon is. Mi sem támasztja ezt a
legjobban alá, mint az, hogy sok szász falúban a szalonnát és a sonkát a
templom bástyájában, az úgynevezett „szalonnatoronyban” tartották kulcs alatt, amit
a harangozó csak egyszer egy héten(általában szerdán) nyitott ki, így egész
héten abból a sonkából vagy szalonnából kellett főni, amit akkor elhoztak.
Minden bizonnyal a legnehezebb időszak a tél vége volt, amikor a kamrákból már
kifogyóban voltak a zöldségek, és a frissekre még várni kellett. A szász
asszonyok leleményessége meglátszik az alábbi ételben is, hisz alig két vagy
három alapanyagból ízletes ebédet tudtak tenni a családi asztalra.
Rizses fehérbableves füstölt hússal
Hozzávalók 4
személyre: 25 -30 dkg füstölt hús, 25 dkg száraz fehérbab, 4 evőkanál rizs,
4 evőkanál tejföl, 1 hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, ecet.
Elkészítése: A
füstölt húst és az előzőleg beáztatott paszulyt 3 l vízben főni tesszük, sózzuk,
borsózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Mikor a hús meg a paszuly
puhára főttek, a húst kivesszük, a lé felét pedig egy másik fazékba szűrjük és
megfőzzük benne a rizst. A paszulyt a megmaradt lével együtt szitán
áttörjük, majd a megfőtt rizshez töltjük. Belekeverjük a tejfölt, ecettel
ízesítjük és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A szeletekre
vágott füstölt hússal tálaljuk.
Jó nagyon ez a recept is :-)
VálaszTörlés