Misztótfalusi Kiss Miklós: Szakáts mesterségnek könyvetskéjéből
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 3 egész
tojás, 4 evőkanál cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg fehér kenyérbél, 1,5 dl tej, 1
evőkanál rózsavíz, só, 5 dkg mazsola, vaj és zsemlemorzsa a tálhoz.
Elkészítése: A sütőt 180 fokra
előmelegítjük, beteszünk egy félig vízzel telt tepsit. A rózsavizet a meleg
tejbe kavarjuk, ráöntjük a kenyérre. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgát
kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és végül a kiszorított
kenyérbelet is és alaposan kikavarjuk. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval
kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kenyeres masszába. Vajjal kikent és
zsemlemorzsával megszórt hosszúkás(vagy kerek) tálba simítjuk és tetejére
szórjuk a mazsolát. Behelyezzük a vizes tepsibe és 30-35 percig sütjük. Ha
megsült, eloltjuk a tűzet, kissé kinyitjuk a sütő ajtaját és 5 percig még
bent hagyjuk. Langyosan fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése