Hozzávalók: 55 dkg
liszt, 2,3 dl tej, 3 tojás, 13 dkg cukor, 15 dkg vaj, 0,3 dl rum, 12 dkg aszalt
gyümölcs(vörös áfonya, mazsola, sárgabarack), 10 g szárított élesztő, csipetnyi
só, 1 evőkanál reszelt narancs és citromhéj, 1 tojás fehérje, 8 dkg porcukor,
színes cukorgyöngy, kevés olaj.
Elkészítése:
- 0,5 dl langyos tejet az élesztőre töltünk, 10 percig állni hagyjuk.
- 10 dkg lisztet a megmaradt langyos tejjel csomómentesre kavarunk(tejföl sűrűségűre), hozzáadunk egy teáskanál cukrot és a feloldott élesztőt, összekavarjuk, majd fóliával lefedjük és 30 percig kelni hagyjuk.
- Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, leöntjük a rummal.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra kavarjuk a megmaradt cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs és citromhéjat és az aszalt gyümölcsökről leszűrt rumot is.
- A fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgás meg a felfuttatott élesztős masszákat.
- Kis adagokban beledolgozzuk a megmaradt lisztet (előbb cukrászlapáttal, majd ahogy keményedik, kézzel), a végén pedig a nagyon puha vajat is. Nagyon puha, kézhez ragadós masszát kapunk.
- Egy olajjal jól kikent tálba tesszük, lefedjük, 1 és 1/2 órát kelni hagyjuk.
- Ha a tészta szépen megkelt, olajos munkalapra borítjuk és olajos kézzel beledolgozzuk az aszalt gyümölcsöket.
- A masszát 6 részre osztjuk, kis kerek cipókká formázzuk és sütőpapírral bélelt, vékony és magas falú sütőformába tesszük.
- 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 190 fokon 10 percig, majd 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
- Hagyjuk langyosra hűlni majd kivesszük a formából.
- A tojásfehérjét habosra verjük a porcukorral, a kalácsok tetejére kanalazzuk és megszórjuk cukorgyönggyel.
Megjegyzés: Kulich
forma helyett használhatunk konzervdobozokat, de föltétlen béleljük ki
sütőpapírral, különben a kalács beragad és nem tudjuk kiszedni. A kerek
tészta a forma feléig kell érjen, kelés után felnő a tetejéig, majd sütés alatt
még egy kicsit növekedik. Ha nem szeretnénk kis kalácsokat, süthetjük
nagyméretű kapcsos tortaformában vagy akár hosszúkás kalácsformában is.
1 megjegyzés:
Gyönyörű kalácsok, biztos nagyon finom. Ki is fogom próbálni.
Megjegyzés küldése