Hozzávalók: 55 dkg
liszt, 2,3 dl tej, 3 tojás, 13 dkg cukor, 15 dkg vaj, 0,3 dl rum, 12 dkg aszalt
gyümölcs(vörös áfonya, mazsola, sárgabarack), 10 g szárított élesztő, csipetnyi
só, 1 evőkanál reszelt narancs és citromhéj, 1 tojás fehérje, 8 dkg porcukor,
színes cukorgyöngy, kevés olaj.
Elkészítése:
- 0,5 dl langyos tejet az élesztőre töltünk, 10 percig állni hagyjuk.
- 10 dkg lisztet a megmaradt langyos tejjel csomómentesre kavarunk(tejföl sűrűségűre), hozzáadunk egy teáskanál cukrot és a feloldott élesztőt, összekavarjuk, majd fóliával lefedjük és 30 percig kelni hagyjuk.
- Az aszalt gyümölcsöket összevágjuk, leöntjük a rummal.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra kavarjuk a megmaradt cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs és citromhéjat és az aszalt gyümölcsökről leszűrt rumot is.
- A fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tojássárgás meg a felfuttatott élesztős masszákat.
- Kis adagokban beledolgozzuk a megmaradt lisztet (előbb cukrászlapáttal, majd ahogy keményedik, kézzel), a végén pedig a nagyon puha vajat is. Nagyon puha, kézhez ragadós masszát kapunk.
- Egy olajjal jól kikent tálba tesszük, lefedjük, 1 és 1/2 órát kelni hagyjuk.
- Ha a tészta szépen megkelt, olajos munkalapra borítjuk és olajos kézzel beledolgozzuk az aszalt gyümölcsöket.
- A masszát 6 részre osztjuk, kis kerek cipókká formázzuk és sütőpapírral bélelt, vékony és magas falú sütőformába tesszük.
- 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 190 fokon 10 percig, majd 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
- Hagyjuk langyosra hűlni majd kivesszük a formából.
- A tojásfehérjét habosra verjük a porcukorral, a kalácsok tetejére kanalazzuk és megszórjuk cukorgyönggyel.
Megjegyzés: Kulich
forma helyett használhatunk konzervdobozokat, de föltétlen béleljük ki
sütőpapírral, különben a kalács beragad és nem tudjuk kiszedni. A kerek
tészta a forma feléig kell érjen, kelés után felnő a tetejéig, majd sütés alatt
még egy kicsit növekedik. Ha nem szeretnénk kis kalácsokat, süthetjük
nagyméretű kapcsos tortaformában vagy akár hosszúkás kalácsformában is.
Gyönyörű kalácsok, biztos nagyon finom. Ki is fogom próbálni.
VálaszTörlés