Hozzávalók: 50 dkg
tehéntúró, 8 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília
kivonat, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só,1,5 dl magas zsírtartalmú
tejföl, 15 dkg aszalt barack és mazsola, 5 dkg mandulaforgács, színes
cukorgyöngyök.
Elkészítése: Az
aszalt barackot apróra vágjuk, majd a mazsolával együtt együtt,10 percig vízben
áztatjuk. A mandulaforgácsot serpenyőben aranybarnára pirítjuk. A
tehéntúrót szitán áttörjük, kézi mixerrel belekeverjük a nagyon puha vajat,
majd hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot, a porcukrot
meg a tojássárgákat és összekavarjuk. A végén beleforgatjuk a tejfölt, a
lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket és a mandulaforgácsot. A masszát gézzel
bélelt formába tesszük, 12 órát hűtőben hagyjuk lecsöpögni és dermedni. Másnap
tányérra borítjuk és cukorgyöngyökkel díszítjük.
Megjegyzés: A
pashkat egy speciális, piramis formájú, népművészek által, fából készült
szerkezetbe rakják, melynek a két szemben lévő oldalára X és B betűk
vannak faragva(Христос
Воскресе-Krisztus feltámadott ). Helyettesíteni
újabban, műanyag virágcseréppel szokták, vagy egyéb lyukacsos aljú
formával.
2 megjegyzés:
Biztosan nagyon finom, ki is fogom próbálni :) Túróról jut eszembe, épp tegnap találtam a sütnijón egy sütőben készülő túrógombócot, szerintem azt is érdemes megsütni! :-)
Köszönöm! :) Jónak tűnik az a túrógombóc, szerintem érdemes kipróbálni! Én is kifogom, köszönöm az ötletet! :)
Megjegyzés küldése