Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg sertés füstölt sonka, 3 tojás, 20 dkg vékony sárgarépa, 25 dkg spenót, 1 evőkanál liszt, 1
evőkanál vaj, 1 hagyma, 7 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 10 g zselatin, só,
egész bors, őrölt bors, szódabikarbóna.
Elkészítése: A sonkát hideg vízben
főni tesszük, hozzáadjuk a megpucolt hagymát, sárgarépát és 5 cikk fokhagymát,
a babérlevelet, 1 teáskanál egész borst és kevés sót, majd lassú tűzön 2 órát
főzzük. Mikor megvan, levesszük a tűzről és a lében hagyjuk kihűlni. A spenótot
enyhén sós, szódabikarbónás vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, a levét
kinyomjuk. A megmaradt, áttört fokhagymát megfuttatjuk a vajon, rátesszük a
spenótot, majd rászórjuk a lisztet, átforgatjuk és felöntjük kevés sonkalével,
hogy vastag állagú maradjon. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és cikkekre
vágjuk. A zselatint feloldjuk 2 dl átszűrt csülöklében. Egy kalácsformát
fóliával kibélelünk, az aljára karikára vágott sárgarépát teszünk, rátöltünk
kevés zselatinos sonkalevet, majd a sonkát rétegekben lerakjuk, közben
imitt-amott egy-egy cikk tojást, sárgarépát meg spenótot teszünk, illetve
egy-egy kevés levet öntünk rá. A végén a fóliát ráhajtjuk, lefedjük egy vágódeszkával
és nehezéket teszünk rá. Hűtőben tároljuk, másnap szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése