2017. április 13.

Rakott sonka


Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg sertés füstölt sonka, 3 tojás, 20 dkg vékony sárgarépa, 25 dkg spenót, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 1 hagyma, 7 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 10 g zselatin, só, egész bors, őrölt bors, szódabikarbóna.


Elkészítése: A sonkát hideg vízben főni tesszük, hozzáadjuk a megpucolt hagymát, sárgarépát és 5 cikk fokhagymát, a babérlevelet, 1 teáskanál egész borst és kevés sót, majd lassú tűzön 2 órát főzzük. Mikor megvan, levesszük a tűzről és a lében hagyjuk kihűlni. A spenótot enyhén sós, szódabikarbónás vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, a levét kinyomjuk. A megmaradt, áttört fokhagymát megfuttatjuk a vajon, rátesszük a spenótot, majd rászórjuk a lisztet, átforgatjuk és felöntjük kevés sonkalével, hogy vastag állagú maradjon. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A zselatint feloldjuk 2 dl átszűrt csülöklében. Egy kalácsformát fóliával kibélelünk, az aljára karikára vágott sárgarépát teszünk, rátöltünk kevés zselatinos sonkalevet, majd a sonkát rétegekben lerakjuk, közben imitt-amott egy-egy cikk tojást, sárgarépát meg spenótot teszünk, illetve egy-egy kevés levet öntünk rá. A végén a fóliát ráhajtjuk, lefedjük egy vágódeszkával és nehezéket teszünk rá. Hűtőben tároljuk, másnap szeleteljük. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...