Oldalak

2017. május 22.

Sonkás tészta


Fényes Irma: A legjobb magyar nagy szakácskönyv-ből

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szélesmetélt vagy kocka száraztészta, 30 dkg sonka, 10 dkg sajt, 3 tojás, 3 dl tejföl, só, bors, vaj és zsemlemorzsa a  tálhoz.


Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A sonkát apró kockákra vágjuk vagy ledaráljuk. A tojások sárgáját összekavarjuk a tejföllel, rátöltjük a tésztára, hozzáadjuk a sonkát(egy keveset félreteszünk a tetejére) és a lereszelt sajt háromnegyed részét, sózzuk, borsózzuk és összekavarjuk, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. A masszát vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt hőálló tálba tesszük, tetejére szórjuk a  félretett sajtot meg a sonkát. Forró sütőben, 20 percig sütjük. Azonnal tálaljuk. 


2017. május 9.

Tisza szelet


Fényes Irma: A legjobb magyar nagy szakácskönyv-ből

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet 3 cm vastag bélszín, 25 dkg apró csiperkegomba, 2-3 tojás, 1 hagyma, só, bors, zsír, petrezselyemzöld, burgonyapüré.


Elkészítése: A húst kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal fűszerezzük. Az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet zsírban, kevés vízzel megpároljuk, levét elfőzzük, majd a húst megsütjük benne. A vékony szeletekre vágott gombát kevés zsíron megpirítjuk, rátöltjük a felvert tojásokat, sózzuk, borsózzuk és lágyra sütjük. A hússzeleteket tányéra tesszük, ráhalmozzuk a gombás tojást és krumplipürével tálaljuk.  


2017. május 7.

Epres torta


Hozzávalók
a piskótához: 5 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt;

a krémhez: 20 dkg eper, 1/2 citrom leve, 2-3 evőkanál cukor, 20 dkg mascarpone, 8 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 10 g zselatin;

a díszítéshez: 10 dkg fehércsokoládé, 0,5 dl tejszín, 5-6 eper.


Elkészítése:  
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi mixer legnagyobb fokozatán addig verjük, míg vastag krémhab nem lesz, majd könnyedén beleforgatjuk a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, két lapba vágjuk. 

A krémhez a megmosott epret villával összetörjük, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és 3-4 percig főzzük, majd félrehúzzuk és botmixerrel pürésítsük. A zselatinra 0,5 dl vizet töltünk, 2-3 perc után kissé felmelegítjük, a tejszínt pedig felverjük.  A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, fellazítjuk a tejszínhab felével, hozzáadjuk az eperpürét, a zselatint és a megmaradt tejszínhabot, majd összekavarjuk.  

Az alsó piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, rákenjük a krém háromnegyed részét, majd befedjük a második lappal. A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd ha lehűlt, tálcára emeljük. 

A tejszínt felforrósítjuk, beletesszük a feltördelt fehércsokoládét( egy kis kockát félreteszünk) és egynemű krémmé kavarjuk, majd a torta tetejére simítjuk. A megmaradt epres krémet felhabosítjuk, bevonjuk vele a torta oldalát, a többit pedig csillagcsöves habzsákba tesszük és feldíszítjük a torta alját meg a peremét. Tetejére helyezzük a félbevágott eperszemeket és ráreszeljük a félretett fehércsokoládét. 


2017. május 4.

Erdélyi tárkonyos sertésraguleves


Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sertés lapocka, 1 vöröshagyma, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 syelet zeller, 15 dkg fagyasztott zöldborsó, 6 dkg rizs, 1evőkanál zsir, 1 evőkanál házi ételízesítő, 1,5 dl tejföl, ecetes vagy friss tárkony, 3 dl cibere, só, örölt bors.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget, majd pár perc után a szintén kis kockákra vágott húst és fehéredésig dinszteljük. Sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felöntjük vízzel és főni hagyjuk. Mikor a hús meg a zöldségek majdnem megfőttek, beletesszük a zöldborsót, a rizst, az apróra vágott tárkonyt és készre főzzük, ízlés szerint felforralt ciberével savanyítjuk A tejfölt forró levessel hőkiegyenlítjük, majd az ételre töltjük, lassú tűzön 1-2 percig forraljuk.

Megjegyzés: Cibere helyett az ecetes tárkony levével savanyítható.