Hozzávalók:
a piskótához: 5 tojás, 7 evőkanál cukor, 7
evőkanál liszt;
a krémhez: 20 dkg eper, 1/2 citrom leve, 2-3 evőkanál cukor, 20 dkg
mascarpone, 8 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 10 g zselatin;
a díszítéshez: 10 dkg fehércsokoládé, 0,5 dl tejszín, 5-6 eper.
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi
mixer legnagyobb fokozatán addig verjük, míg vastag krémhab nem lesz, majd
könnyedén beleforgatjuk a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 22 cm-es
tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, két
lapba vágjuk.
A krémhez a megmosott epret villával összetörjük, meglocsoljuk a
citromlével, hozzáadjuk a cukrot és 3-4 percig főzzük, majd félrehúzzuk és
botmixerrel pürésítsük. A zselatinra 0,5 dl vizet töltünk, 2-3 perc után kissé
felmelegítjük, a tejszínt pedig felverjük. A mascarponet kikavarjuk a
porcukorral, fellazítjuk a tejszínhab felével, hozzáadjuk az eperpürét, a
zselatint és a megmaradt tejszínhabot, majd összekavarjuk.
Az alsó
piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, rákenjük a krém háromnegyed
részét, majd befedjük a második lappal. A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd
ha lehűlt, tálcára emeljük.
A tejszínt felforrósítjuk, beletesszük a feltördelt
fehércsokoládét( egy kis kockát félreteszünk) és egynemű krémmé kavarjuk, majd
a torta tetejére simítjuk. A megmaradt epres krémet felhabosítjuk, bevonjuk
vele a torta oldalát, a többit pedig csillagcsöves habzsákba tesszük és
feldíszítjük a torta alját meg a peremét. Tetejére helyezzük a félbevágott
eperszemeket és ráreszeljük a félretett fehércsokoládét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése