A
főzés formái II. Richárd udvarában
II.
Richárd (1377-1399) idejéből származik Anglia legrégebbi szakácskönyve, A főzés formái (A Forme of
Cury), amit 1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori
receptet tartalmaz és célja elsősorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor
írodott Le Viandier of
Taillevent francia kézirattal. A legtöbb
recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését
vázolja, különleges és az akkor időkben ritka alapanyagokat és fűszereket is
használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj,
szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor
ízlésére, hogy a főételeket édesek voltak és sokjuk gyümölccsel készült.
Hozzávalók 4
személyre: 1 nagy cukkini(kb. 70 dkg), 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 2
tojás sárgája, 2 dl húsleves, 2 marék mazsola, sáfrány, só, 1-2 csipetnyi
fűszerkeverék(fahéj, szegfűszeg, gyömbér, bors és cukor keveréke).
Elkészítése:
Az apró kockákra vágott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre
pároljuk, majd rátesszük a laskára vágott cukkinit és a mazsolát.
Összekeverjük, pirulni hagyjuk, majd rátöltjük a húslevest(2-3 evőkanállal
félreteszünk) és fedő nélkül pároljuk. A tojássárgáját kikavarjuk a félretett
húslevessel, beletesszük a sáfrányt és rátöltjük az ételre, ízlés szerint
sózzuk és rászórjuk a fűszerkeveréket. Összeforgatjuk, 1-2 perc után félre is
vesszük. Liba, kacsa vagy kakas sülttel tálaljuk.
Megjegyzés:
Az eredeti recept azt ajánlja, hogy az ételt 1 napig hagyjuk állni, míg az ízek
összeérnek, másnap pedig felmelegítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése