II. Richárd (1377-1399) idejéből származik Anglia legrégebbi szakácskönyve, A főzés formái (A Forme of Cury), amit 1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori receptet tartalmaz és célja elsősorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor írodott Le Viandier of Taillevent francia kézirattal. A legtöbb recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését vázolja, különleges és az akkor időkben ritka alapanyagokat és fűszereket is használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj, szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor ízlésére, hogy a főételeket édesek voltak és sokjuk gyümölccsel készült.
Hozzávalók 4
személyre: 1 csésze bulgur(2 dl), 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája,
só, sáfrány, cukor.
Elkészítése:
A bulgurt egy edénybe tesszük, rátöltjük a húslevest és lassú tűzön pörgősre
főzzük. A tojássárgákat kikavarjuk a tejszínnel, rátöltjük a kására,
hozzáadjunk kevés sáfrányt és állandó kavarással addig főzzük, míg a levet
felissza. Sóval és cukorral ízesítjük, sültek mellé tálaljuk.
Megjegyzés:
Az eredeti recept tört tönkölybúzát ír, az ételt pedig vad és
bárányhúsok mellé ajánlja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése