A
főzés formái II. Richárd udvarában
II. Richárd 1377-1399
között volt Anglia királya. Apja, III. Eduárd halála után 10 évesen lépett a
trónra, romlást és 106 évig dúló véres harcokat hozva Angliának. Királyi jogát1399-ben a
parlament lemondatta és a Pontefract várába záratta, ahol
egyes források szerint halálra éheztették mások szerint pedig meggyilkolták. Az
ő idejéből származik Anglia legrégebbi szakácskönyve, A főzés formái (A Forme of
Cury), amit 1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori
receptet tartalmaz és célja elsősorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor
írodott Le Viandier of
Taillevent francia kézirattal. A legtöbb
recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését
vázolja, különleges és az akkor időkben ritka alapanyagokat és fűszereket is
használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj,
szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor
ízlésére, hogy a főételeket édesek voltak és sok ezek közül gyümölccsel készült. Az alábbi két linken két főétel is olvasható.
Bodzás pite
(Sambocade)
Hozzávalók: a
tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, csipetnyi só, hideg víz; a töltelékhez: 5
tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg mascarpone, 20 dkg ricotta, 3 evőkanál étkezési
keményítő, 2-3 evőkanál bodzavirág, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só.
Elkészítése:
A hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a sóval összekevert lisztben,
majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagoljuk,
30 percre hűtőbe tesszük, majd vékony lappá nyújtjuk és egy 20 cm
átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. 15 percig 175 fokon vakon
sütjük(sütőpapírra, lencsét vagy babot teszünk bele). A tojásokat
szétválasztjuk, a sárgáját a sóval és 10 dkg cukorral kikeverjük, majd
belekavarjuk a mascarponet, a ricottát, a keményítőt meg a bodzavirágot. A
fehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a
tojássárgás masszába. A tölteléket a félig megsült pitealapra töltjük és
további 40 percig sütjük. Ha megvan, kissé kinyitjuk a sütő ajtaját és benne
hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Az eredeti recept krémes túrót, vanília kivonat helyett rózsavizet vagy
narancsvirág vizet, keményítő helyett pedig zsemlemorzsát ír.
Sambocade
Ingrediente:
pentru
aluat: 200 g făină, 120 g unt, un praf
de sare, apă rece;
pentru
umplutură: 5 ouă, 150 g zahăr, 200 g
mascarpone, 200 g brânză de vaci, 3 linguri amidon alimentar, 2-3 linguri flori
de soc, 1 linguriță extract de vanilie, un praf de sare.
Prepararea:
Untul rece se frământă cu făina și
sarea, se adaugă puțină apă rece, pentru
a se obține un aluat fraged. Se acoperă cu folie alimentară, se pune la rece
pentru 30 minute, după care se întinde foaie subțire și se tapetează o formă de
tort cu diametrul de 20 cm, unsă cu unt. În interior se pune hârtie de copt
și 1 cană de linte sau fasole uscată și
se coace 15 minute la 175 grade. Ouăle se separă, gălbenușurile se amestecă cu
zahărul și sarea, se adaugă brânza, mascarponele, amidonul și florile de soc și
se amestecă. Albușurile se bat spumă, se încorporează în compoziția de
gălbenuș. Se scoate lintea din tarta pe jumătate coaptă, se toarnă umplutura și
se reintroduce în cuptor pentru cca. 40 minute, la foc moderat. Când tarta este
rumenă, se oprește cuptorul și se lasă ușa întredeschisă pentru 15-20 minute.
Observeție: În rețeta originală în loc de mascarpone
și brânză de vaci se folosește brânză cremoasă, în loc de extract de vanilie se
folosește apă de trandafir, iar în loc de amidon, pesmet(miez de pâine uscat).
2 megjegyzés:
Érdekesek nagyon :-)
Szia,
Szuper otletes receptjeid vannak.... Imadom oket.
Ha van kedved nezzel be hozzam :
https://csillagbook.blogspot.ro
Jo fozocskezest!
Megjegyzés küldése