A recept Radu Anton Roman „ Román
fogások, borok és szokások” (Bucate, vinuri și obiceiuri românești) cimű könyvéből van.
Hozzávalók
5-6 személyre: 1 kg zöldbab, 5 tojás, 40 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg sajt,
1 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, bors.
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott zöldbabot enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd
leszűrjük. A kolozsvári szalonnából levágunk 3-4 szelettel, a többit kockákra
kis vágjuk. A sajtot lereszeljük, a tojásokat felverjük a tejföllel. A
zöldbabot összekeverjük a szalonnával és a sajt felével, sózzuk, borsózzuk,
majd ráöntjük a tojásos masszát és ezzel is összekeverjük. Egy tűzálló edényt
kikenünk vajjal, beletesszük a zöldbabos keveréket, tetejére szórjuk a megmaradt
sajtot és rátesszük a szalonnaszeleteket meg a megmaradt vajat. Forró sütőben,
30-40 percig sütjük.
Reteta este din cartea Bucate, vinuri și obiceiuri românești de Radu Anton Roman
Fasole
verde de Cluj
Ingrediente
pentru 5-6 persoane: 1 kg fasole verde, 5 ouă, 400 g slănină de Cluj sau bacon,
200 g caș de oaie, 100 ml smântână, 50 g unt, sare, piper.
Prepararea: Fasolea verde se curăță, se spală și se
fierbe cca. 5 minute în apă cu sare, apoi se strecoară. Se taie 3-4 felii din
slănină, restul se taie cubulețe. Cașul se dă pe răzătoare, ouăle se bat cu
smântâna. Fasolea verde se amestecă cu slănina, jumătate din caș, se asezonează
cu sare și piper, apoi se toarnă amestecul de ouă și se amestecă. Se unge cu
unt o tavă termorezistentă și se pune compoziția de fasole, deasupra se presară
cașul rămas, se pune untul rămas și feliile de slănină. Se introduce în
cuptorul fierbinte pentru 30-40 minute.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése