Hozzávalók:
a mákos
piskótához: 4 tojás fehérje, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál
étkezési keményítő, ¼ teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 3 evőkanál darálatlan
mák;
a krémhez: 30 dkg
görög joghurt, 10 dkg tejföl, 2,5 dl tejszín, 20 dkg szeder, 4 evőkanál
porcukor, ½ citrom leve, 10 g zselatin;
egyéb hozzávalók:
1 marék szeder, vaj és liszt a formához.
Elkészítése:
A
tojásfehérjét a sóval meg a cukorral kemény habbá verjük, majd beledolgozzuk a
sütőporral, a mákkal és a keményítővel összekevert lisztet. A masszát egy
vajjal kikent és liszttel megszórt, 20 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük, majd
180 fokon, kb. 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a
citromlevet a szederre öntjük, turmixoljuk, majd átszűrjük, hogy a szedermagok
ne kerüljenek a krémbe. 1 dl joghurtot
felmelegítünk, belekavarjuk zselatint és 10 percig duzzadni hagyjuk, ha nem
olvad el teljesen, még felmelegítjük. A megmaradt joghurtot összekeverjük a
tejföllel és a porcukorral, majd beleforgatjuk a zselatint, a szederpürét és
végül a felvert tejszínt. A piskótát kivesszük a formából, meglocsoljuk kevés
vízzel, a formát pedig kibéleljük fóliával és visszahelyezzük a piskótát, majd
rásimítjuk a krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap tálcára emeljük, szederrel díszítjük és tálaljuk.
Megjegyzés: A
tortaformát, illetve a szedres kockánál is a tepsit föltétlen ki kell fóliával
bélelni, különben a szederkrém ha fémhez ér oxidálódik és sötétkékre
színeződik.
Tort de iaurt cu mure
Ingrediente:
pentru blat: 4 albușuri, 4 linguri zahăr, 2 linguri făină, 2 linguri
amidon, 3 linguri semințe de mac, ½ lingură praf de copt, un praf de sare;
pentru cremă: 300 g iaurt grecesc, 100 g smântână grasă, 250 ml frișcă, 200
g mure, 4 linguri zahăr pudră, zeama de la ½ lămâie, 10 g gelatină;
alte ingrediente: mure, unt și
făină, pentru formă.
Prepararea:
1. Se bat albușurile cu zarea, când începe să
se formeze spuma se adaugă treptat zahărul, se bate până se obține o spumă
tare, după care se încorporează făina amestecată cu amidonul, macul și praful
de copt.
2. Compoziția se pune într-o formă de 20 cm,
unsă cu unt și tapetată cu făină, se coace 18-20 minute la 180 grade. Se lasă
la răcit în formă.
3. Murele se mixează cu zeama de lămâie, după
care se trec prin sită.
4. Gelatina se hidratează în 100 ml iaurt, se
lasă 5 minute, după care se încălzește până devine fluidă.
5. Iaurtul rămas se mixează cu smântâna și
zahărul pudră, se încorporează piureul de mure, frișca bătută și gelatina.
6. Blatul se stropește cu puțină apă, se pune
într-un inel de tort tapetat cu folie, se toarnă deasupra crema de mure.
7. Tortul se pune la rece peste noapte. A
doua zi se scoate inelul și se decorează cu mure.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése