Bár szokatlannak tűnhet a paradicsom párosítása cukorral,
de igazából egy nagyon finom, különleges ízvilágú lekvár a
végeredmény, amit mindenki a saját kedvenc fűszereivel ízesíthet kedve szerint.
A lekvár jól passzol sajtok és sültek mellé, de egy sima vajas kenyéren is
nagyot tud dobni.
Paradicsomlekvár
Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 lilahagyma, 1 marék
bazsalikomlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 15 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 1
teáskanál fehérbors, kevés balzsamecet, só. .
Elkészítése:
1.
A paradicsomokat megmossuk, keresztben
bemetszük, majd 1 percre forró vízbe tesszük.
2.
A héját lehúzzuk, a szárvégét kivágjuk, a
paradicsomhúst pedig összevágjuk.
3.
A megpucolt hagymát apróra vágjuk, a megmosott
bazsalikomleveleket pedig felaprítjuk.
4.
A hagymát az olajon üvegesre dinszteljük,
hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk és közepes lángon kb. 15 percig főzzük.
5.
Mikor kezd besűrűsödni hozzáadjuk a cukrot és
további 10 percig főzzük.
6.
A végén fahéjjal, borssal és kevés ecettel
ízesítjük, 2-3 percig forraljuk, majd tiszta, csírátlanított üvegekbe tesszük.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése